Kryefjala Logo

Hapat për të fituar lirinë financiare, për të kursyer për të ardhmen dhe për të dalë nga borxhet

3 Nëntor, 2023 | 1:21 pm

Në varësi të situatës tuaj aktuale, mund të duhet shumë punë dhe sakrifica, por, në fund të fundit, paratë janë një lojë.

Dhe nëse nuk i dini rregullat, atëherë loja ndoshta po luan me ju.

•Vëreni në dyshim domosdoshmërinë e tarifave tuaja të përsëritura

Vini në dyshim çdo shpenzim që po paguani aktualisht, në mënyrë që, në fund të fundit, të kurseni më shumë nga ajo që po bëni.

A duhet të shpenzoni kaq shumë për qira apo mund të jeni pak më pak të zbukuruar dhe të jetoni në një vend më pak të shtrenjtë për disa vjet?

A duhet të shkoni në një palestër të bukur apo mund të blini pajisjet tuaja të stërvitjes dhe të kurseni disa lekë në vit?

A keni nevojë të hani jashtë po aq sa ju, apo mund të kurseni para duke i përgatitur vetes vaktet tuaja më shpesh?

A duhet të keni llogarinë tuaj Netflix apo mund të ndani një plan familjar me dikë?

Në këtë hap, ju dëshironi të vini në dyshim si madhësinë e çdo shpenzimi (a mund të minimizohet fatura juaj e qirasë/telefonit nga disa vendime të reja?) dhe domosdoshmëria e secilit prej tyre.

•Shlyeni çdo borxh, sipas normës së interesit

Jo të gjitha borxhet janë krijuar të barabarta. Për shembull, borxhi i kartës së kreditit nga varësia juaj e blerjeve gjatë natës së vonë është shumë i ndryshëm nga hipoteka që keni (sepse kjo e fundit ndërton kapitalin e vet, ndërsa e para është si të hidhni paratë tuaja në një  kosh).

Nëse keni borxh për të cilin po punoni për të shlyer, bëjeni shlyerjen e tij një nga prioritetet më të larta të jetës suaj. Ashtu si interesi i përbërë funksionon në favorin tuaj kur investoni para në një llogari kursimi me fitime të larta, interesi i përbërë gjithashtu funksionon kundër jush kur keni akumuluar borxh. Zjarri që ju ngroh mund edhe t’ju djegë.

•Krijoni një fond emergjence

Pasi të jetë shlyer i gjithë borxhi juaj, hapi tjetër në shkallën drejt lirisë financiare është të ndërtoni fondin tuaj të urgjencës.

Së paku, fondi juaj i urgjencës duhet të jetë 1000 dollarë që i ruani në një llogari kursimi (që mund ta emërtoni “Mos e prek”) vetëm për emergjencat legjitime.

Dhe, në rast se është e paqartë, birrat me miqtë nuk kualifikohen si një emergjencë, pavarësisht se sa rëndësi ka komuniteti për ju.

•Vendosni të gjitha paratë tuaja jo thelbësore në një llogari kursimi / fond pensioni që përdor interes të përbërë

Tani që jeni në kontakt me shpenzimet tuaja thelbësore mujore dhe gjithashtu keni një ndjenjë se sa para po sjellni në baza mujore, detyra juaj e radhës është të shpërndani përqindjen më të lartë të mundshme të parave tuaja në një kursim/ llogari investimi që përdor magjinë e interesit të përbërë.

Të ngjashme