Kryefjala Logo

Gjërat më të dëmshme psikologjikisht që njerëzit u thonë fëmijëve të tyre që ‘njerëzit e pasur’ nuk do t’i thoshin kurrë

27 Maj, 2023 | 1:27 pm

Loral Langemeier është një autore e librave për vetëndihmë të përqendruar në të gjitha gjërat financiare – ajo është një eksperte e vetëshpallur e parave dhe e quan veten “prodhues milionerësh”.

Ajo tha se njerëzit e pasur nuk u thonë kurrë fëmijëve të tyre se nuk mund ta përballojnë atë ose të mos kërkojnë asgjë.

“Gjuha më e keqe që mund të kesh ndonjëherë dhe që njerëzit e pasur nuk ua thonë kurrë fëmijëve të tyre, është se ne nuk mund ta përballojmë atë,” fillon ajo në videon e saj, “sepse mund të përballosh çdo gjë që të duash”.

“Duhet të kesh mentalitetin dhe psikologjinë për të përballuar gjithçka që dëshiron”, pohon ajo. “Kurrë mos u thuaj atyre se nuk mund ta përballosh atë, se ata nuk mund ta përballojnë atë dhe kurrë mos thuaj kur hyn në një dyqan ‘mos kërko asgjë’.”

Ajo nuk është saktësisht një psikologe e licencuar, kështu që ia vlen ta marrësh këtë këshillë me pak kripë, por tingëllon shumë “vetëndihmë”, gjë që duket se është pikërisht ajo për të cilën ajo po shkon.

Langemeier vazhdon duke shpjeguar se “Këto dy gjëra janë deklaratat më të dëmshme psikologjike që mund t’u bëni fëmijëve tuaj.”
Ju nuk duhet t’i jepni fëmijës tuaj gjithçka që ai dëshiron.

Rregullat e pashkruara të prindërimit i kanë ndaluar prindërit nga një gjë, dhe kjo është t’u japin fëmijëve të tyre gjithçka që duan, dhe jam i sigurt që mund ta merrni me mend pse – kush dëshiron të rrisë fëmijë të llastuar?
“Nëse fëmijët marrin gjithçka që duan, atëherë ata nuk kanë mundësi të përjetojnë zhgënjim”, shkruan psikologia María Alejandra Castro Arbeláez për You Are Mom. “Këta fëmijë përfundojnë duke besuar se prindërit e tyre duhet t’i binden çdo kërkese të tyre, thjesht sepse ata janë prindërit e tyre.”

Nuk ka të bëjë vetëm me zhgënjimin, megjithatë, rregullimi emocional për emocionet si zhgënjimi, trishtimi, malli apo edhe kontrolli i dëshirave janë të gjitha zhvillime të rëndësishme që duhet të bëjnë fëmijët. Nëse nuk dëgjojnë kurrë jo, ata do të vazhdojnë të kërkojnë më shumë sepse e dinë se do t’u thuhet “po”.
“Fëmijët e mi e dinë se nevojat e tyre plotësohen gjithmonë, por ndonjëherë ne nuk arrijmë atë që duam dhe ky është një realitet i jetës,” shkroi një prind në komente dhe ky është një mësim i rëndësishëm që duhet t’u jepet fëmijëve. Duke lënë mënjanë fitimin e parave, ka gjëra shumë më të këqija që mund të bëni ose thoni për të dëmtuar psikologjikisht fëmijët tuaj, duke përfshirë rritjen e tyre në të rritur të llastuar dhe të drejtë.

Të ngjashme