Kryefjala Logo

Gjërat e dhimbshme që i ndodhin trupit tuaj pasi të keni mbushur 25 vjeç

19 Shtator, 2023 | 2:15 pm

Kjo është një përmbledhje e plotë e gjithçkaje që ka ndryshuar në trupin tim, si fizik ashtu edhe mendor, me njohuri nga profesionistët se si të ndihmojmë me këto realitete të ashpra.

Këtu janë 5 gjërat e dhimbshme që i ndodhin trupit tuaj pasi të keni mbushur 25 vjeç:

1. Një metabolizëm më i ngadalshëm

Dikur ishte një ditë kur mund të haja biskota siç po i ruaja për dimër dhe të shihja pak ose aspak ndryshim në përbërjen e trupit, humorin ose nivelin e energjisë. Fatkeqësisht, ky nuk ishte rasti kur erdhi mesi i të 20-ave.

2. Hangover të rënda

Pirja pas moshës 21 vjeçare. . .

Kam dëgjuar herë pas here se pirja bëhet më e vështirë pas kolegjit dhe më tej, por nuk klikoi kurrë derisa varja filloi të më godiste si një ton tulla. Akoma më keq, fillova të kem dhimbje koke kur isha ende jashtë ose në orar të lumtur.

3. Më pak energji

Kanë ikur ditët e kërcimit nga puna në darkë për të pirë. Pasi mbusha 25 vjeç, vura re që nivelet e mia të energjisë ranë ndjeshëm, veçanërisht kur bëhej fjalë për stërvitjet e mia.

“Ndërsa plakemi, intensiteti maksimal me të cilin mund të punojmë do të bjerë dhe ne nuk rikuperohemi aq shpejt nga stërvitjet si dikur,” shpjegon Geralyn Coopersmith, shefi i përmbajtjes së Flywheel. “Nyjet e vjetra nuk tolerojnë gjithashtu ndikimin dhe ne mund ta gjejmë veten më të ngurtë dhe më të lënduar se zakonisht. Shumica prej nesh do të duhet të rregullojmë mënyrën se si stërvitemi me kalimin e kohës.”

4. Rrudhat dhe lëkura e thatë

Mund të tingëllojë dramatike, por më dukej sikur u zgjova në ditëlindjen time të 25-të dhe u shikova në pasqyrë për të gjetur në mënyrë magjike rrudhat e reja të këmbëve të sorrës dhe ballit.

Sipas Dr. Parks, dermatolog dhe themelues i DermWarehouse, nuk isha në deluzion. “Është normale edhe në një moshë të re 25-vjeçare të fillosh të shohësh shenjat e plakjes dhe kjo është kryesisht një funksion i dëmtimit të diellit gjatë viteve”, shpjegon ai. “Unë shoh shumë pacientë në këtë moshë dhe madje edhe më të rinj që kanë rrudha dhe madje edhe kancer të lëkurës.”

Sigurisht, dielli është fajtori më i madh për shfaqjet e papritura të rrudhave. “Unë do të thosha se rreth 90% e plakjes së lëkurës vjen nga dielli.

10% tjetër është gjenetika dhe lëvizja e muskujve,” shton Dr. Parks. “Rrudhat e ballit shpesh shkaktohen nga lëvizjet e muskujve. Nëse jeni shumë ekspresive, mund të filloni t’i shihni ato që shfaqen më shpejt.”

5. Hollimi i flokëve

Këtu është një që me të vërtetë nuk e pashë të vinte. Fillova të vëreja se flokët e mi dukeshin më pak të plotë dhe të gjallë dhe më shumë fije në kanalin e dushit.

Ka kuptim që ndodhi edhe në këtë kohë – 25 është një vit historik kur karriera, paratë, marrëdhëniet dhe mirëqenia e përgjithshme personale pritet të “zgjidhen”, kështu që stresi padyshim do të pasojë kur gjërat nuk janë saktësisht në vend siç ishte planifikuar.

Për të ndihmuar me ankthin që vjen me jetën, unë po krijoj një plan pesë-vjeçar dhe po deklaroj 30 si 25 të reja.

Të ngjashme