Kryefjala Logo

Gjëra tepër të rralla që mund t’ju mësojë një puthje e thjeshtë

1 muaj më parë

Ja çfarë mund të mësojnë njerëzit duke puthur njëri-tjetrin.

1. Tregon se jeni të tërhequr me dikë

Edhe shimpanzetë dhe elefantët puthen. Siç shkruan Sheril Kirshenbaum në The Science of Kissing, një puthje rrit serotoninën, dopaminën, oksitocinën dhe epinefrinën – duke shkaktuar eufori dhe tërheqje.

Puthja na ndihmon të vlerësojmë bashkëshortët e mundshëm, thotë psikologu i Universitetit të Albany, Gordon Gallup, në një “shkëmbim të ndërlikuar të shumë informacioneve të komplikuara” – prekja, nuhatja dhe kimikatet në pështymë. Në një puthje të keqe, thotë ai, këto sinjale dekurajojnë lidhjen.

Gjëja më e keqe është të kesh një takim të parë të shkëlqyeshëm me dikë, ku ka kimi dhe biseda të shkëlqyera, dhe përfundon me një puthje të tmerrshme.

2.Nuk është gjithmonë një mjet për një qëllim

Në fillim, burrat dhe gratë nuk kërkojnë domosdoshmërisht të njëjtën gjë nga një puthje. Në një sondazh të vitit 2007 me studentë të kolegjit, shumica e grave thanë se nuk do të ishin intime me dikë pa e puthur më parë, por burrat nuk e kishin problem – ata putheshin për të rritur gjasat për të qenë intime.

Si për burrat ashtu edhe për gratë në terma afatgjatë, megjithatë, puthjet e shpeshta janë një matës më i mirë i një marrëdhënieje të fortë sesa intimiteti i shpeshtë, sipas një studimi të Universitetit të Oksfordit të vitit 2013.

3. Është mirë për ju dhe lidhjen tuaj

Kory Floyd, një profesor i komunikimit në Universitetin e Arizonës, kreu një eksperiment me 52 çifte të përkushtuara, në të cilin një grup u udhëzua të rriste puthjet e tyre për gjashtë javë, ndërsa grupi i kontrollit qëndroi në status quo. Puthuesit panë përmirësime në stresin e perceptuar, kënaqësinë e marrëdhënieve dhe kolesterolin total në serum.

Një studim i mrekullueshëm gjerman i cituar në librin e Kirshenbaum zbuloi se burrat që puthnin gratë e tyre para punës, jetonin mesatarisht pesë vjet më shumë dhe fituan 20 deri në 30% më shumë se ata që nuk e puthnin.

Të ngjashme