Kryefjala Logo

Gjendja e mendjes që ju mban gjallë më gjatë, sipas studimit

16 Nëntor, 2023 | 12:04 pm

“Mosha që ndiejmë është më e rëndësishme se mosha që jemi.”

Një studim tetëvjeçar i vitit 2014 me 6500 të rritur zbuloi se mënyra se si një person ndihet për moshën e tij, pavarësisht nëse ndihet më i ri, më i vjetër ose aty ku janë teknikisht, kontribuon drejtpërdrejt në sa kohë do të jetojë.

Janë ata që janë të lumtur, që mendojnë se jeta e tyre ka një qëllim dhe kanë një vullnet të përgjithshëm për të jetuar, ata që jetojnë më gjatë se ata që kalojnë rreth moshës së tyre në vend që të dalin atje dhe të përfitojnë sa më shumë nga jeta. Është kur heqim dorë nga të qenit vetëm një numër, që humbasim çdo shpresë për të ardhmen.

Nga 6500 pjesëmarrësit që morën pjesë në studim, mosha mesatare aktuale ishte 65.8 vjeç, ndërsa mosha mesatare e “vetë-perceptimit” ishte 56.8 vjeç.

Rreth 70% ndiheshin më të rinj se mosha e tyre aktuale, me grupin tjetër që ndjente ose moshën e tyre aktuale ose më të vjetër.

Pas kalimit të tetë viteve, shkalla e vdekjeve dukej kështu: 25% e atyre të rriturve që ndiheshin më të vjetër kishin vdekur, 18,5% e atyre që ndjenin moshën e tyre aktuale, numerike kishte vdekur dhe vetëm 14,3% e grupit që ndiheshin më të rinj se mosha e tyre kishte rrëshqitur në përtej të madhe.

Përveç këtyre shifrave, u zbulua se kishte një lidhje të caktuar midis moshës së vetë-perceptuar dhe vdekjes kardiovaskulare. Me fjalë të tjera, “i ri në zemër” nuk është thjesht një thënie, por diçka që do t’ju mbajë gjallë më gjatë.

Të ngjashme