Kryefjala Logo

Gënjeshtra për mediat sociale që mashtroi 82 milionë njerëz

2 muaj më parë

A është ky neurotransmetues ‘ndryshues i mendjes’ që ju bën të dëshironi çdo ditë për mediat sociale?

Sipas “industrisë së ankthit” – ajo që unë dua të quaj media moderne – dopamina, një neurotransmetues në trurin e njeriut, është në rrënjë të shumë problemeve sociale.

Në fakt, po bëhet gjithnjë e më popullore tani për të fajësuar problemet e sjelljeve të përsëritura të çdo lloji tek dopamina.

Një video virale nga Inside Quest interviston autorin dhe konsulentin e marketingut Simon Sinek, i cili fajëson dopaminën për krijimin e një varësie ndaj teknologjisë si telefonat inteligjentë ose mediat sociale.

Një grup i quajtur Projekti Dopamine promovon “të jetuarit më mirë përmes ndërgjegjësimit për dopaminën” dhe pohon se “pritshmëritë për të shënuar pika dopamine në trurin e tyre i bëjnë të varurit të gënjejnë, mashtrojnë, vjedhin dhe dëshirojnë zgjidhjen e ardhshme”.

Një artikull në Forbes argumenton se dopamina ishte shkaku përfundimtar i “varësisë” së Amerikës ndaj armëve.

Aktivistët kundër pornografisë pohojnë se dopamina vepron si një “erotoksinë” – një toksinë erotike – që çlirohet kur njerëzit shikojnë pornografi dhe rezulton në dëmtime neurologjike për ata që shikojnë.

Pornografia quhet “Playboy mbi steroidet (shkarkimi i dopaminës)” ku dopamina derdhet në tru me çdo klikim në botën online të “femrave të zhveshura që çlirojnë dopaminën”.

Ky artikull i lezetshëm e quan dopaminën neurotransmetuesin e “të famshëmve”, duke iu referuar si Kim Kardashian i neurokimikëve.

Dopamina është e lidhur me përvojat shpërblyese, por jo sepse ju bën të ndiheni mirë.

Roli i dopaminës këtu nuk është se të bën të ndihesh mirë. nuk bën. Kënaqësia dhe ndjenjat hedonike ose euforike vijnë nga opioidet në tru – ato neurokimike që rrisin kënaqësinë dhe e zhdukin dhimbjen.

Roli i dopaminës në kënaqësinë dhe shpërblimin është se ndihmon trurin tuaj të njohë “spikatin nxitës”.

Kjo do të thotë që dopamina vepron si një flamur i vogël i kuq në trurin tuaj, duke thënë “Hej! Kushtojini vëmendje! Kjo do të ndihet mirë dhe ju dëshironi ta mbani mend këtë që të mund ta bëni përsëri!”

Një çështje kritike që duhet theksuar këtu është se mungesa e dopaminës nuk e bën një përvojë të ndjehet më pak e mirë.

Na ndihmon t’i vendosim njerëzit përsëri në sediljen e shoferit të jetës së tyre. Pra, ju lutemi, le të fillojmë të flasim për njerëzit dhe jo për neurokimikat e parëndësishme.

Të ngjashme