Kryefjala Logo

Fraza e thjeshtë për t’u përdorur kur jeni vërtet me nerva me partnerin tuaj

10 Dhjetor, 2022 | 1:03 pm

Zemërimi, ndonëse i nevojshëm, nuk bën gjë tjetër veçse mbjell farën e ligjërimit në marrëdhënie.
Sigurisht, mund të ketë një larmi mënyrash sesi reagojmë ndaj zemërimit, shumë prej të cilave janë të dëmshme, qoftë për veten apo për të dashurit tanë.
Në rastin më të mirë, ata mund të bëjnë pak për të zgjidhur problemin dhe në rastin më të keq, mund të krijojnë probleme të reja.

Fraza e thjeshtë për t’u përdorur: “Unë nuk jam në mendësinë e duhur tani dhe kam nevojë për kohë për t’u qetësuar para se të mund të shpreh ndjenjat e mia të vërteta.”

Identifikoni emocionet e vërteta: Pse jeni të zemëruar?
“Duke vepruar me zemërim, ju në fakt rritni gjasat për të vazhduar të veproni me zemërim, ashtu si të vepruarit me dashuri dhe dhembshuri priret të rrisë prirjen e individit drejt dashurisë dhe dhembshurisë”, thotë një psikoterapist.

Njerëzit shpesh janë të panjohur për ndjenjat e tyre, të paaftë për të përpunuar apo edhe për të njohur emocionet e tyre dhe gjërat që i shkaktojnë ato.
Pyesni veten: Cilat janë ngjarjet ose mendimet që po ndodhin, si rreth meje ashtu edhe brenda meje, që mund të na bëjnë të ndiejmë zemërim më të mprehtë?

Kuptimi i mekanizmave prapa zemërimit tuaj ju lejon të keni kontroll më të mirë të tij më vonë.
Pra, për momentin, si ia shprehni dikujt atë që ju nevojitet?
Nëse nuk jeni gati të flisni për emocionet themelore, thjesht thoni se keni nevojë për kohë për të renditur mendimet tuaja.
Një partner mirëkuptues do ta vlerësojë këtë nevojë.

Më duhet pak kohë për ta përpunuar këtë.
Nuk jam gati të flas tani. Më duhet të bëj një shëtitje dhe të rregulloj mendimet e mia.
Unë jam shumë i zemëruar për të folur.
Më jep 10 minuta për të dekompresuar dhe ne mund ta rifillojmë këtë diskutim më pas.
Nëse do të provoni gjërat me partnerin tuaj në këtë moment, sigurohuni që të jeni gati për ta bërë këtë.
Nëse vendosni të flisni ndërkohë që jeni ende i mërzitur, mund të përfundoni duke thënë diçka që vetëm do t’i përkeqësojë gjërat, sepse, në atë pikë, truri juaj është në modalitetin e mbijetesës dhe mund të mos funksionojë në një kapacitet të orientuar drejt zgjidhjes.

Të gjithë kemi momente zemërimi. Nëse keni vështirësi në adresimin e emocioneve dhe humbni qetësinë me familjen tuaj, kjo duhet të adresohet.

Ju ende mund të bëni një pushim për dhjetë minuta ose një orë për të qetësuar veten, por duhet ta ngrini temën dhe të shpjegoni se çfarë ka ndodhur me bashkëshortin ose fëmijët tuaj më shpejt se sa vonë.
Lënia e shumë kohe ndërmjet shpërthimit dhe shpjegimit mund t’i përkeqësojë gjërat shumë.

Të ngjashme