Kryefjala Logo

Formula e dashurisë është e thjeshtë si 1+1=2

17 Qershor, 2022 | 1:41 pm

“Universi është shkruar në gjuhë matematikore, dhe personazhet janë trekëndësha, rrathë dhe figura të tjera gjeometrike”-ka thënë Galileo Galilei

Martesa e përsosur (ndoshta) nuk ekziston, por mund të përpiqeni ta bëni atë të zgjasë …me matematikë!
Psikologu John Gottman ka zhvilluar një formulë për të vlerësuar probabilitetin e dështimit të një bashkimi dhe sipas tij, kjo formulë funksionon në 90% të rasteve.

Studimi filloi duke ekzaminuar çiftet e sapo martuara,të dy partnerët argumentuan për 15 minuta, ndërsa studiuesit u dhanë atyre nota. Për çdo buzëqeshje dhe gjest të dashur ata fituan pikë.
Me shenja të intolerancës dhe shakave sarkastike ata i humbën ato.
Studiuesit më pas ndoqën çiftet gjatë viteve për të parë se si shkuan.
Duke u nisur nga të dhëna si këto u zhvillua “ekuacionin e dashurisë”, i cili mat reagimin emocional (pozitiv ose negativ) të secilit prej dy partnerëve gjatë një dialogu.

Në fakt, në planin afatgjatë, shanset për mbijetesë të marrëdhënies varen nga këto reagime.
Në praktikë, ekuacioni matematikor konfirmon që çelësi për një marrëdhënie të qëndrueshme është dialogu.

Në mënyrë që të mos biesh në mosmarrëveshje, të thuash atë që mendon, pa qenë agresiv, funksionon më mirë sesa ti japësh fund heshtjes.

Sigurisht që ia vlen të provohet,ky është një bashkim i qëndrueshëm ju bën të ndiheni mirë, ndërsa martesa përsëri nuk është aq e dobishme.

Të ngjashme