Fenomeni mjekësor kur burri juaj nuk mund të shprehë ndjenjat e tij

7 muaj më parë

Disa njerëz hyjnë në terapi duke deklaruar se partnerët e tyre duket se nuk kanë fare ndjeshmëri.
Ata veprojnë egoistë dhe duken krejtësisht të pavetëdijshëm për ndjenjat më të thella të partnerit të tyre.
Kur fillon një bisedë me emocione, partneri duket i mërzitur ose i largët.
Kjo ka efektin për t’i bërë këta njerëz të ndihen të vetmuar, të shkëputur dhe të dëshpëruar për një afërsi të vërtetë.

•Alexitymia është paaftësia për të shprehur emocionet ose për të kuptuar emocionet e të tjerëve.
Është i pranishëm në rreth 10% të njerëzve, dhe disa studime zbulojnë se është dy herë më i zakonshëm tek meshkujt, ndërsa të tjerët gjejnë norma më të barabarta ndërmjet gjinive.

Alexitymics mund të ndjejnë emocione, edhe pse jo një gamë të gjerë, ata nuk dinë si t’i verbalizojnë ato.
Zakonisht, ata nuk janë të vetëdijshëm se disa ndjesi janë në të vërtetë emocione. Për shembull, një person me aleksitimi do të duket i zemëruar, por kur pyetet nëse është i zemëruar, do ta mohojë atë. Në mënyrë të ngjashme, sytë e tyre mund të mbushen me lot dhe ata do të supozojnë se janë të lodhur ose kanë një kanal loti të bllokuar.
Kjo padyshim mund të jetë shumë frustruese për partnerët, të cilët supozojnë se personi me qëllim ose pasiv-agresivisht fsheh ose gënjen për emocionet e tij për disa arsye më të thella.
Ideja se personi mund të mos jetë në gjendje t’i vërejë ose shprehë ato zakonisht as që merret parasysh.

Alexitymia është e lidhur me cilësinë e dobët martesore dhe normat më të larta të divorcit.
Është gjithashtu e implikuar në mund të çojë në “Çrregullim të privimit afektiv”, që është sjellje “e çmendur” në partnerin e aleksitimës.
Është gjithashtu dinamika që shpjegova te Z. Perfekt dhe gruaja e tij e çmendur.

Njerëzit bëhen të zemëruar, të frustruar, të trishtuar, të vetmuar dhe të dëshpëruar kur iu mohohet vazhdimisht vërtetimi emocional dhe mbështetja nga një partner.

Dallimi me aleksitimikën është se ato zakonisht nuk janë pasive-agresive. Ata me të vërtetë nuk mund ta imagjinojnë përvojën e partnerit të tyre dhe nuk ndiejnë emocione vetë, kështu që ata nuk po “fshihen” apo “zhvillohen”, por janë të zemëruar dhe të hutuar sepse fjalë për fjalë nuk e kanë idenë se çfarë do të thotë partneri me “mbështetje emocionale” dhe besojnë vërtet se partneri është ai me problemin dhe është emocionalisht i paqëndrueshëm dhe irracional.

Të ngjashme