Kryefjala Logo

Fakte psikologjike që do t’iu habisin rreth dashurisë

15 Tetor, 2022 | 1:30 pm

•Hormonet e dashurisë mund t’ju bëjnë të bëni gjëra të çmendura
Xhelozia është diçka që shkaktohet nga oksitocina, një nga hormonet e dashurisë. Nëse oksitocina është e lartë në trupin e dikujt, kjo mund t’i shtyjë ata të bëjnë gjëra që janë shumë toksike dhe të këqija për marrëdhënien e tyre.

•Dashuria është me të vërtetë tre ndjenja në një
Dashuria përbëhet nga tre ndjesi të ndryshme. Ajo që ne e quajmë “dashuri” është një kombinim i epshit, tërheqjes dhe lidhjes.

•Dashuria është monogame në shumë lloje
Njerëzit nuk janë të vetmet specie që çiftëzohen gjatë gjithë jetës.
Shumë lloje të tjera, si pëllumbat, ujqërit etj gjithashtu priren të çiftëzohen me njëri-tjetrin gjatë gjithë jetës.

•Ti e di brenda katër minutash nëse e do dikë
Dashuria është diçka që trupi juaj e njeh shumë shpejt.
Një studim zbuloi se ju mund të ndjeni një afërsi intensive me dikë pas vetëm katër minutash shikimi në sy të njëri-tjetrit.

•Dashuria mund t’ju bëjë të humbni peshë.
Dashuria prodhon oksitocinë e cila shkakton lumturi emocionale, por gjithashtu mund të shtypë oreksin tuaj.Prania e oksitocinës tek meshkujt reduktonte marrjen e kalorive.

•Dashuria dhe intimiteti janë të lidhura me kreativitetin
Studimet kanë zbuluar se dashuria ndikon që mendja të jetë shumë më kreative dhe abstrakte.
Kur njerëzit mendojnë për intimitetin, kjo i bën ata të përqendrohen në të tashmen dhe jo në atë afatgjatë, kështu që është një mënyrë për të jetuar në të tashmen.

•Dashuria me shikim të parë është e vërtetë
Të biesh në dashuri mund të zgjasë vetëm 1/5 e sekondës.
Nga këtu burojnë termat dashuri, me shikim të parë.

• Dashuria me të vërtetë shkakton flutura në stomakun tuaj
Kur keni flutura në stomak, në fakt shkaktohet nga lirimi i adrenalinës në trup
gjë që mund të jetë konfuze nëse i ndjeni ato kur jeni tashmë në lidhje me dikë.

Të ngjashme