Kryefjala Logo

Fakte emocionuese që vërtetojnë se kafshët na duan vërtet ne dhe njëri tjetrin me gjithë zemër!

8 Nëntor, 2023 | 5:54 pm

Paul Zak, një profesor në Universitetin Claremont Graduate në Kaliforni, kreu një seri eksperimentesh të sjelljes për të matur nivelet e oksitocinës – e njohur si “hormoni i dashurisë” – i çliruar kur kafshët shtëpiake ndërveprojnë me kafshë dhe njerëz të tjerë. Hulumtimi arriti në përfundimin se kafshët lëshojnë këtë hormon të ngjashëm me njerëzit kur krijojnë lidhje me miqtë.

Këtu janë disa fakte që të shkrijnë zemrën që vërtetojnë se kafshët na duan ne dhe njëri-tjetrin:

•Ujqërit ulërijnë për anëtarët e tufës së tyre që mungojnë.

Nëse keni dëgjuar ndonjëherë një ujk të bërtasë me dëshirë të madhe për hënën dhe keni pyetur veten pse – mund të fajësoni dashurinë e dëshpëruar. Studiuesit në Qendrën Shkencore Wolf dhe Universitetin e Mjekësisë Veterinare në Vjenë u përpoqën të vëzhgonin tufat në natyrë për t’iu përgjigjur pikërisht kësaj pyetjeje. Pas vitesh studimi, ata filluan të kuptojnë se ujqërit bërtasin nga ankthi kur u mungon një anëtar i tufës së tyre.

•Elefantët vdesin nga zemrat e thyera dhe varrosin të dashurit e tyre.

Elefantët janë ndër krijesat më emocionale të mbretërisë së kafshëve dhe një nga aktet e tyre më bindëse të dashurisë është shprehja e pikëllimit të tyre për një të dashur të humbur. Këta gjigantë të butë dihet se vdesin nga zemra të thyera pas vdekjes së një nëne, fëmije, shoqeje ose bashkëshorti. Ata qëndrojnë mbi mbetjet, duke i përkëdhelur me noçkat e tyre, duke i nuhatur dhe duke lënë të kalojë një moment heshtjeje që zgjat nga disa minuta deri në disa ditë.

•Macet mbyllin sytë për të dhënë një “puthje kotele”.

A keni parë ndonjëherë një mace, e cila shtrihet e lodhur në një vend me diell në dhomën e ndenjes, të takojë sytë me ju në një dhomë dhe të vezullojë ngadalë? Për një mace grabitqare, shikimi i saj është një pasuri e rëndësishme për mbijetesë. Në gjuhën e trupit të maceve, është vërtetuar se një mbyllje sysh i ngadaltë dhe i qëllimshëm është një shprehje e besimit të plotë, vulnerabilitetit dhe miqësisë.

•Qentë lehin për të treguar dashuri ndaj pronarëve të tyre.

Ngjashëm me mbylljen e syve të një mace, e lehura e një qeni është menduar të jetë një shenjë adhurimi për pronarët e tyre. Teresa Romero dhe kolegët e saj nga Universiteti i Tokios studiuan 25 qen të zbutur dhe shoqëruesit e tyre njerëzorë . Ata zbuluan se 54% e kafshëve shtëpiake lehin në mënyrë ngjitëse kur pronarët e tyre e bënin këtë, duke treguar se lidhja midis qenve dhe pronarëve të tyre prodhoi një përgjigje më të fortë.

•Lundërzat mbajnë duart për të mos u ndarë në det.

Jo vetëm që çiftet e lundërzave janë të mëdha në përqafim dhe dremitje, por ato kujdesen për njëri-tjetrin … edhe në gjumë! Ata dihet se mbajnë duart në grupe – të quajtura trap – ndërsa hanë, flenë dhe pushojnë, për të parandaluar që familjet të humbasin njëri-tjetrin. Ata madje janë të njohur për mbështjelljen e bimëve të detit rreth tyre për të siguruar lidhjen.

•Minjtë e mbyllur në kafaz ndjejnë empati me njëri-tjetrin.

Të quash dikë mi nuk është saktësisht një term dashurie … por pasi të mësosh për natyrën e vërtetë të besnikërisë së tyre ndaj njëri-tjetrit, mund të mendosh për ta ndryshe. Dr. Peggy Mason, një neurobiologe në Universitetin e Çikagos, dhe kolegët e saj kryen një test model për të parë nëse minjtë do të nxiteshin nga empatia për të ndihmuar njëri-tjetrin. Për seancën e provës një orëshe, shkencëtarët vendosën çifte minjsh së bashku në kafaze: një mi bredh lirshëm ndërsa tjetri ishte i kufizuar në një tub të pastër brenda kufijve të kafazit, i cili mund të hapej vetëm nga miu “i lirë”. Shumica e minjve mësuan të hapnin derën dhe të lironin shokun e tyre.

Të ngjashme