Kryefjala Logo

Është krejtësisht mirë të shpenzosh të gjitha paratë e tua në udhëtim, thonë studimet!

5 muaj më parë

Rezulton se ndërsa mendonim se gjërat materiale ishin rruga drejt lumturisë, sipas shkencës, ajo që do t’ju sjellë lumturinë më të qëndrueshme janë përvojat – udhëtimet, aktivitetet në natyrë, aftësitë e reja dhe vizitat e ekspozitave.
“Një nga armiqtë tanë të lumturisë është përshtatja,” thotë Dr. Thomas Gilovich, një profesor psikologjie në Universitetin Cornell, i cili ka hulumtuar lidhjen midis parasë dhe lumturisë për dekada. “Ne blejmë gjëra për të na bërë të lumtur dhe ia dalim, por vetëm për pak. Gjërat e reja janë emocionuese për ne në fillim, por më pas përshtatemi me to.”
Mendoni pak: Cila kishte një ndikim më të madh tek ju – ajo video lojë që keni pasur si fëmijë, apo pushimet familjare që keni bërë në Greqi? E dini, udhëtimi me histori që ende mund t’ju bëjnë ju dhe vëllezërit e motrat tuaj të qeshni kur kujtoni.

“Përvojat tona janë një pjesë më e madhe e vetes sonë sesa të mirat tona materiale,” tha Gilovich në një studim të botuar në Journal of Consumer Psychology.

“Ju mund t’ju pëlqejnë vërtet gjërat tuaja materiale. Ju madje mund të mendoni se një pjesë e identitetit tuaj është e lidhur me ato gjëra, por megjithatë, ato mbeten të ndara nga ju. Në të kundërt, përvojat tuaja janë me të vërtetë një pjesë e juaja. Ne jemi shuma totali i përvojave tona”.
Njerëzit janë krijesa shumë sociale dhe marrëdhëniet shoqërore kuptimplota kontribuojnë jashtëzakonisht shumë në nivelet tona të lumturisë.

Gilovich vazhdon, “Një arsye që blerjet me përvojë priren të ofrojnë kënaqësi më të qëndrueshme është se ato na lidhin më lehtë, më gjerësisht dhe më thellë me të tjerët.”

Përvojat tona na bëjnë ata që jemi, na lidhin me njerëzit e tjerë dhe na sjellin lumturi të madhe.

Të ngjashme