Kryefjala Logo

Ekspertët zbulojnë arsyen pse një prind do të injoronte ndjenjat e një fëmije të rritur

13 Gusht, 2023 | 3:05 pm

Papërsosmëria është pjesë e njerëzimit, më trego një person të përsosur dhe unë do t’ju tregoj një personazh të shkruar që nuk ka asnjë bazë në realitet. Si fëmijë, ne shpesh i shohim prindërit si heronj të përsosur. Megjithatë, në moshën madhore, fasetat e përsosura të prindërve tanë konsumohen nga njohja e gabimeve, kufizimeve dhe ndikimit negativ që zgjedhjet e tyre patën në rritjen dhe zhvillimin tonë.

Fëmija i rritur e mbyll komunikimin nga zhgënjimi duke u përpjekur të përballet me prindin shmangës dhe prindi i thyer me zemër përpiqet të kuptojë pse fëmija i tyre është kaq i lënduar dhe i zemëruar kur prindi kujton një histori shumë të ndryshme. Diku midis gurëve dhe ndezjes së gazit qëndron mirëkuptimi dhe dhembshuria, por mund të jetë kaq e vështirë për t’u gjetur.

•Kritika, hijet dhe faji

“Prindërit mund të ndihen jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj emocioneve të fëmijës së tyre të rritur dhe t’i marrin ato si kritikë ndaj stilit të tyre prindëror. Prindi gjithashtu mund të ketë vështirësi në shprehjen ose marrjen e shprehjeve të emocioneve të forta.

Ata mund të tërhiqen ose të përpiqen ta mbyllin shpejt bisedën sepse ata nuk mund të përballen personalisht me emocione të forta.

Prindërit e moshuar shpesh nuk dëshirojnë ose nuk janë në gjendje të tolerojnë ndonjë hije mbi jetën e tyre dhe në vend të kësaj mund të duan që ndërveprimet të mbeten të sjellshme dhe të parashikueshme.

Sa më të brishtë të ndihen, aq më pak të përgatitur janë për biseda të rënda. Prindërit mbajnë barrën e fajit për mënyrën se si i kanë rritur fëmijët e tyre. Ndonjëherë, ata nuk mund të pranojnë të mbahen përgjegjës për zgjedhjet dhe veprimet e tyre të kaluara. ose gabimet e tmerrshme që ata bënë (të tilla si mosmbrojtja e fëmijës nga grabitqarët ose ngacmuesit, përfshirja në abuzim me alkoolin/drogën dhe gabime të tjera të tmerrshme). “

Të ngjashme