Kryefjala Logo

E vërteta e ndershme rreth gënjeshtrave që njerëzit thonë në mediat sociale

14 Janar, 2024 | 10:48 am

Mbani mend këtë përpara se të lejoni që çdo gjë që shihni në internet t’ju bëjë të ndiheni keq për jetën tuaj.

Ndershmëria dhe gënjeshtra në rrjetet sociale

E vërteta është se njerëzit priren të gënjejnë në këto platforma.

Së pari, njerëzit gënjejnë drejtpërdrejt për jetën e tyre, gjë që shpesh është një përpjekje për ta bërë veten të duken më të dëshirueshëm ose pozitiv.

Në një studim që shqyrtoi 80 miq në internet, Hancock, Toma dhe Ellison zbuluan se dy të tretat e pjesëmarrësve gënjejnë për peshën e tyre me pesë kilogramë ose më shumë. Në një kampion të madh prej mbi 2000 njerëzve në Angli  43% e meshkujve pranuan se kishin krijuar fakte për veten dhe jetën e tyre në internet që nuk ishin të vërteta.

Edhe më shpesh, njerëzit “gënjejnë” duke paraqitur një imazh të tyre dhe të jetës së tyre që është i pasaktë ose më pak se gjithëpërfshirës, duke e shtyrë shikuesin të besojë gënjeshtra.

Si dhe pse na ndikon kaq thellë pandershmëria në internet?

Edhe pse vetë-prezantimi selektiv dhe gënjeshtra për veten në mediat sociale mund të mos duket si një surprizë (apo edhe një punë e madhe), mund të ndikojë shumë tek ne.

Njerëzit janë natyrshëm krijesa sociale – ne dëshirojmë marrëdhënie dhe ndërveprim shoqëror.

Ndërsa e bëjmë këtë kundër imazheve të idealizuara dhe llogarive të paarsyeshme pozitive të jetës që tentojnë të përshkojnë mediat sociale, ka të ngjarë të ndihemi më keq për veten dhe jetën tonë.

Të ngjashme