Kryefjala Logo

E mbijetuara e Holokaustit tregon pse vazhdon të flasë për traumën e saj:”Unë jetoj në dy botë, nuk i harroj kurrë”

3 Gusht, 2023 | 1:16 pm

Çifutja  Miriam Ezagui ka përdorur platformën e saj TikTok për të përforcuar historitë e 94-vjeçares së saj “Bubby”, një e mbijetuar e Holokaustit që i mbijetoi kampit të përqendrimit të Aushvicit.

Pavarësisht dhimbjes që i shkakton asaj për të diskutuar ato mizori, Bubby thotë se nuk do të ndalojë kurrë së treguari historitë e saj.

Bubby e Ezaguit thotë se ajo ndan përvojat e saj sepse, si një e mbijetuar e Holokaustit, ajo jeton ‘në dy botë’ dhe duhet ‘të përballet me të’ çdo ditë.

Është e vështirë për shumicën prej nesh të imagjinojmë se si duhet të jetë të jetosh çdo ditë me kujtimet e një mizorie dhe dhune të tillë  gjithmonë me ty. Por për Bubby-n e Ezaguit, është thjesht ajo që është ajo.

Ezagui e pyeti Bubby-n e saj nëse e shqetëson ndonjëherë që t’i bëhen pyetje rreth përvojave të saj në Aushvic. Ajo nuk hezitoi të thoshte jo. “Unë jetoj me ta çdo ditë. Nuk harroj kurrë,” tha ajo.

Bubby vazhdoi të shpjegoi se si është të mbartësh traumën e gjenocidit. “Unë jetoj në dy botë,” tha ajo, “të kaluarën dhe të tashmen. Kështu që është e vështirë, por duhet ta përballoj. Kështu ndodhi.”

Ezagui tregoi gjithashtu se Bubby i saj ishte 15 vjeç kur shkoi në Aushvic dhe 16 kur kampi u evakuua përfundimisht në janar të vitit 1945. Dhe me moshën e saj të shtyrë, ajo është një nga të paktat e mbijetuara të Holokaustit që ende jeton dhe është në gjendje të ndajë përvojat e saj të dorës së parë .

Gjyshja e Ezaguit thotë se ajo ndan përvojat e saj si një e mbijetuar e Holokaustit si pjesë e përkushtimit të saj për të siguruar që mizori të tilla të mos ndodhin më kurrë. Bubby e Ezaguit i ka kushtuar jetën e saj duke folur për Holokaustin dhe siç shpjegoi Ezagui në një video tjetër, ajo ka luajtur role të rëndësishme në themelimin e memorialeve si Muzeu i Holokaustit në Uashington, D.C., ku historia e saj shfaqet në mesin e ekspozitave.

Bubby i tha Ezaguit se sado e dhimbshme të kujtosh Holokaustin, në fakt e bën të ndihet mirë të flasë për traumën e saj.

“Është mirë”, sepse bota duhet të dijë se çfarë ndodhi gjatë Luftës së Dytë Botërore… Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se nuk duhet të ndodhë më kurrë.”

Për Bubby-n, kjo do të thotë të ndash përvoja të jashtëzakonshme dhe zemërthyese, si ajo që ndau së fundmi në një tjetër nga videot e Ezaguit, për një djalë me të cilin kishte një romancë ndërsa po duronin abuzimet e jashtëzakonshme të Aushvicit.

Për shkak të ndarjes sipas gjinisë në kampet naziste të përqendrimit, e gjithë marrëdhënia e tyre u krye përmes një gardhi të elektrizuar. Ata do të takoheshin në gardh për të diskutuar shpresat dhe ëndrrat e tyre për të ardhmen nëse do të arrinin të mbijetonin.

Djali i sillte edhe dhurata Bubby-t. “Më dha mes telave elektrik një palë doreza”, tha Bubby për një nga dhuratat e djalit. “Ai thotë se do t’i mbajë duart tuaja të ngrohta.” Djali dhe Bubby kishin bërë plane për të gjetur njëri-tjetrin nëse do të mbijetonin. “Nëse mbijetoj, do të dërgoj mesazhe përmes radios dhe do të të kërkoj”, i tha ai.

Bubby tha se dëgjonte radio rregullisht pasi u evakuua nga Aushvici, por kurrë nuk dëgjoi asnjë mesazh nga djali. “Unë supozova se ai nuk ia doli,” i tha ajo Ezaguit.

Përvojat magjepsëse të Bubby-t si një i mbijetuar i Holokaustit janë një dëshmi e forcës së shpirtit njerëzor dhe ato janë edhe më jetike në një kohë kur antisemitizmi është në rritje në të gjithë botën. Është e vështirë të vendosësh se cila është më e pabesueshme,që njerëz si Bubby  ishin në gjendje t’i mbijetonin Holokaustit , ose se ata ishin në gjendje të qëndronin kaq zemërhapur përballë urrejtjes së pamatshme dhe abuzimit vrasës.

Të ngjashme