Kryefjala Logo

E çuditshme por shkenca thotë se njerëzit e ngathët janë më të pëlqyerit

1 vit më parë

Nuk duhet të quhesh i ngathët nëse ke derdhur njëherë kafen apo je rrëzuar nga shkallët ose ke thyer enë duke larë enët.

Por,janë disa njerëz që vërtet këto “gafa” i bëjnë përditë.
Duhet të dini se këto gabime janë shumë njerëzore dhe do ti bëjnë njerëzit t’iu pëlqejnë më shumë.

Shpjegimi i kësaj është efekti “Pratfall”
Çfarë është?
Efekti pratfall është tendenca që një person të bëhet më tërheqës, ose më pak tërheqës për personat e tjerë.

Kur një person bën një gabim ose është i ngathët në atë mënyrë që i bënë të tjerët të qeshin, ata janë më të pëlqyeshëm sesa personat e tjerë që janë më inteligjent dhe të aftë.

Efekti pratfall ka 3 teori:
•Nëse një person konsiderohet mesatar dhe i zakonshëm, gabimet e tyre do të kenë një impakt negativ.

•Efekti pratfall varet plotësisht se në çfarë situate apo çfarë gabimi bëni dhe po ashtu varet shumë nga gjinia, njerëzit nuk reagojnë njëjtë në të njëjtën situatë për meshkuj dhe femra.

•Nëse një person konsiderohet mesatar dhe i zakonshëm, gabimet e tyre do të kenë një impakt negativ.

Të ngjashme