Kryefjala Logo

Disa nga njerëzit me IQ më të lartë të të gjitha kohërave

9 muaj më parë

IQ është një masë e standardizuar e fuqisë së trurit që është shkurtim i Koeficientit të Inteligjencave.

Testet e IQ kanë ekzistuar për më shumë se njëqind vjet dhe përdoren nga shkencëtarët, shkollat, organizatat jofitimprurëse dhe madje edhe qeveria për të vendosur inteligjencën e një individi ose për të vlerësuar punonjësit e mundshëm.

•Leonardo da Vinci, Polimath – IQ 220

Leonardo da Vinci ishte një polimat i famshëm dhe një person me talente të mëdha në fusha të shumta. Ai lindi në vitin 1452 në Itali dhe është më i njohur për pikturën e Mona Lizës dhe Darkën e Fundit.

Por ai gjithashtu shpiku, skaliti, studioi anatominë dhe paleontologjinë dhe bëri shumë, shumë më tepër. Da Vinci është i vetmi individ që shumica e njerëzve mendojnë kur përdorin termin “Njeriu i Rilindjes”.

•Isaac Newton, fizikan – IQ 193

Isak Njutoni lindi në Angli në vitin 1642 dhe është më i famshëm për kontributin e tij në fizikën themelore, përkatësisht teorinë e gravitetit. Shumica e nxënësve të shkollës do ta dinë historinë e rënies së mollës mbi kokën e tij.

Ai gjithashtu bëri valë në matematikë, astronomi, optikë dhe më shumë.
Njutoni llogariti formën e Tokës si një sferoid i shtrirë, konfirmoi se dielli ishte në qendër të sistemit diellor, shpiku llogaritjen dhe parashtroi idenë e një lëngu Njutonian, midis arritjeve të tjera.

Njutoni ishte profesor i matematikës në Universitetin e Kembrixhit. Ai është varrosur në një varr në Westminster Abbey, ku një monument aty pranë përkujton gjigantin intelektual dhe efektet e tij në botë.

•Albert Einstein, fizikan – IQ 160

Albert Einstein është ndoshta fizikani më i famshëm i të gjitha kohërave. Ai është krijuesi i ekuacionit më të njohur në botë. Ajnshtajni fitoi çmimin Nobel në vitin 2021 për punën e tij në relativitet. Ai është një anëtar aq i famshëm i njerëzve më të zgjuar në botë, saqë edhe emri i tij është bërë sinonim i konceptit të gjeniut.

Ka shumë mite që qarkullojnë rreth jetës dhe karrierës së Ajnshtajnit. E vërteta është se ai shkëlqeu në studimet e tij që në moshë të re, veçanërisht në fushën e matematikës dhe fizikës. Ai ishte i martuar dy herë dhe ishte i lidhur në mënyrë romantike me një spiun rus. Ai punoi për një kohë të shkurtër në një zyrë patentash përpara se të publikonte letra të lexuara gjerësisht dhe të merrte një pozicion në Universitetin e Bernës.

Ajnshtajni ishte në shënjestër të nazistëve dhe kërkoi strehim nga regjimi i dhunshëm i Hitlerit në SHBA. Përfundimisht, ai do të përfshihej në Projektin Manhattan dhe do të punonte për krijimin e bombës së parë atomike. Vdiq në vitin 1955 në moshën 76-vjeçare.

•Nathan Leopold, Vrasës – IQ 210

Nathan Leopold ishte një fëmijë mrekulli. Ai foli për herë të parë vetëm 4 muajsh. Ai gjithashtu vrau një djalë adoleshent në vitin 1924.

Ideja ishte për të kryer krimin e përsosur. Në vend të kësaj, incidenti u bë frymëzim për filmin “Litar” nga Alfred Hitchcock.

•William Shakespeare, dramaturg – IQ 210

William Shakespeare është me shumë mundësi shkrimtari më i famshëm në gjuhën angleze i të gjitha kohërave. Veprat e tij lexohen nga nxënësit e shkollave të mesme në klasat e anglishtes kudo dhe pjesët e tij interpretohen në mbarë botën nga kompani elitare teatrore dhe lojtarë vullnetarë.

Të ngjashme