Kryefjala Logo

Dëshironi të dukeni dhe të ndiheni më të sigurt? Psikologët thonë të hiqni këto fraza nga fjalori juaj

20 Shtator, 2022 | 3:35 pm

Ne të gjithë kemi atë zërin në kokën tonë që rëndon mbi gjithçka që bëjmë ose themi.
Nëse e lejojmë, mund të na bëjë të ndihemi të demoralizuar, të nënçmuar dhe më pak të aftë.
Rezultati është se ne përfundojmë duke mos arritur atë që duam.

Nuk është kurrë e lehtë të lundrosh në kohë sfiduese, por ne kemi gjetur mënyra për të riformuluar mendimet tona dhe për të ndryshuar qëndrimin tonë.

Këtu janë disa fraza negative që duhen hequr dorë nëse doni të mendoni më pozitivisht dhe të ndiheni më të sigurt, sipas shkencëtarëve të sjelljes, studiuesve dhe psikologëve.

•”Unë duhet ta bëj këtë.”

Çfarë duhet të themi në vend të kësaj: “Unë duhet ta bëj këtë.”

Ndërrimi i asaj fjale të vogël do të ndryshojë qëndrimin tuaj në një mënyrë të madhe.
Të bën të shikosh diçka si një mundësi dhe jo si një detyrim. Edhe nëse detyra është e pakëndshme, ajo mund t’ju mësojë mësime të reja dhe të hapë dyer të reja.

•”Unë nuk mund ta bëj këtë”

Në vend të kësaj thoni: “Unë mund të përpiqem ta bëj këtë.”
Mos e prano humbjen para se të kesh filluar.
Kur i thoni vetes se mund të provoni jo vetëm që i jepni vetes një shans për të arritur diçka, por gjithashtu nuk po krijoni pritshmëri tepër të larta, gjë që e bën më të lehtë arritjen.

• “Unë duhet ta bëj këtë.”

Thoni: “Unë do ta bëj atë.”
“Duhet” është një fjalë kontrolluese dhe na ushtron presion.
Hiqni “duhet” dhe bëhuni vetë vendimmarrësi duke zgjedhur nëse bëni diçka sipas kushteve tuaja.

•”Pse po më ndodh mua?”

Thoni: “Çfarë po mësoj nga kjo?”
Kur pyesni veten se çfarë po mësoni ju e ktheni diçka që ju shqetëson në diçka që mund t’ju çojë drejt gjërave më të mira.
Ju nuk ankoheni, ju thjesht po gjeni të mirën në atë që mund të jetë një kohë e vështirë.

•”Unë nuk duhej kurrsesi të..”

Thoni: “Për shkak se e bëra këtë, tani e di që…”
Kur e riformuloni këtë mendim, filloni të mendoni për gjërat e mira që ndodhën sepse keni bërë diçka që mendonit se nuk duhet ta kishit.
Ndoshta keni takuar dikë që nuk do ta kishit takuar ose keni zbuluar diçka të mrekullueshme për veten tuaj.

•”Dështova”

Thoni: “Kjo përpjekje nuk funksionoi”

Diçka që ju u përpoqët nuk doli ashtu siç prisnit.
Ju nuk keni marrë promovimin që dëshironit apo punën që aplikuat.
Por nëse i thoni vetes se keni dështuar, në fund të fundit, ju jeni të padrejtë me veten. Mos harroni se do të ketë mundësi të tjera.

• “Sikur të kisha bërë ..”

Thoni: Asgjë!
Të gjithë kemi pasur momentet tona të tipit:”Sikur të kisha folur në atë takim me idenë time,” ose “Sikur të mos i isha përgjigjur asaj pyetjes së intervistës në atë mënyrë.”
Por ky është një mendim pa rrugëdalje,ju nuk po mësoni nga e kaluara, thjesht po qani dhe po kërkoni justifikime.

•”Kjo është shumë e komplikuar”

Thoni: “Unë nuk e kuptoj këtë tani.”
Kur përballeni me një sfidë të re po ti thoni menjëherë vetes se nuk do t’ia dilni kurrë, po e bëni të duket sikur është një fakt i pandryshueshëm.
Kjo do të thotë që ju po i thoni vetes në mënyrë delikate se nuk mund të ndryshoni apo të rriteni që natyrisht është e pakuptimtë.

• “Nuk është e drejtë.”

Thoni: “Unë mund ta përballoj gjithsesi”

Jeta ndonjëherë mund të bëhet e padrejtë, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të vazhdoni t’i përsërisni vetes atë mantrën negative dhe të ndiheni të mposhtur. Përballuni me këtë padrejtësi dhe kërkoni zgjidhje që do t’ju shpien atje ku dëshironi të jeni.

• “Nuk do të ndryshojë kurrë”

Thoni: “Unë mund të ndryshoj mënyrën se si i qasem kësaj.”
Ky është një rast tjetër i kalimit nga pasiv në aktiv.
Vendoseni veten në krye të situatës. Mendoni se nuk mund të ndryshojë?
Pastaj ndryshoni qasjen tuaj ndaj tij dhe mendimet për të.

Të ngjashme