Kryefjala Logo

Çfarë nuk ju mëson shkolla për varësinë

1 vit më parë

Unë nuk kam varësi.
Unë nuk kam HIV apo hepatit. Nuk më prishen dhëmbët, nuk jam e pastrehë dhe nuk jam punëtore me pullë të kuqe.

Kam pasur probleme me abuzimin me substancat.
Unë jam një e varur, por kjo nuk është e vetmja gjë që jam.
Unë jam e diplomuar dhe jam shumë e lumtur.
E kaluara ime ka qenë gjithmonë diçka që kam pasur probleme që e kam diskutuar me të tjerët.
Nuk dua që ata të më lidhin me negativitet ose të më shikojnë përmes një filtri tjetër.

Stigma që lidhet me varësinë është e dëmshme që duhet ta kapërcejmë si shoqëri ashtu edhe si njerëz që luftojnë me abuzimin e substancave.
Por si ta kuptoni vërtet varësinë nëse është diçka që nuk e keni përballuar kurrë?

Mendoja se të varurit ishin njerëz të këqij që jetonin në rrugica kur isha fëmijë, kishin moral të tmerrshëm dhe një të kaluar të keqe që i bënte ata të përdornin dhe të abuzonin.

Ndërsa u rrita, u interesova më shumë për substancat rreth meje, sepse ato ishin tepër të arritshme.
Mendova se mund ta bëja vetëm për argëtim dhe nuk do të përfshinte gjithë jetën time si banorët e rrugicave të droguar.

Fatkeqësisht, gabova dhe u vara prej tyre.
Realiteti i varësisë është se është një sëmundje që prek qendrat e kënaqësisë dhe komunikimit të trurit.
Ky manipulim i trurit e bën tepër të vështirë për të varurit të lënë duhanin, sepse truri i tyre është manipuluar në dëshirën për të, pavarësisht efekteve negative.

Pse këto substanca kanë një kontroll kaq të ngushtë në disa, por jo në të tjerët? Biologjia jonë, mjedisi shoqëror dhe zhvillimi fizik kanë të gjitha një pjesë në këtë fenomen, megjithëse arsyeja e saktë nuk është përcaktuar.

Në rastin tim, unë kam një histori varësie në familjen time, duke jetuar në një mjedis ku abuzimi me substancat ishte i zakonshëm dhe ishte mjaftueshëm që truri im të mos zhvillohej plotësisht dhe si rrjedhim më i ndjeshëm ndaj substancave kimike që e riorganizonin atë.

Për t’u shëruar nga varësia në mënyrë të përshtatshme, të varurit duhet të jenë të përgjegjshëm dhe të marrin përgjegjësi për abuzimin e tyre me substanca.
Unë i kuptoj faktorët që më bëjnë të jem e ndjeshme ndaj varësisë por gjithashtu marr përgjegjësinë për herë të parë që e përdor, për gabimet që kam bërë gjatë asaj kohe në jetën time dhe për shërimin tim.

Të varurit nuk mund të fajësojnë për problemet e tyre biologjinë ose mjedisin e tyre, por ata duhet të kuptojnë se nga burojnë këto gjëra.
Faji dhe turpi janë emocione tepër të zakonshme për personat e varur.
Shumë të “varurit” e gjejnë veten duke marrë vendime të këqija dhe duke bërë gjëra të tmerrshme jashtë moralit të tyre të matur gjatë përdorimit.

Natyrisht, faji dhe turpi shoqërohen me këtë aspekt të shërimit, por stereotipizimi i shtuar i varësisë në kulturën tonë i shtohet asaj ndjenje turpi në një kohë kur stabiliteti emocional tashmë është i lëkundur.

Shumë programe të krijuara për të parandaluar përdorimin e drogës përdorin taktika frikësuese për të penguar të rinjtë që të mos i afrohen ndonjëherë një substance.
Kjo tenton të pengojë njerëzit që kanë nevojë për ndihmë me varësinë e tyre nga frika e persekutimit.

Këto taktika të frikësimit janë thënë se nuk funksionojnë në disa raste dhe po bëjnë gjëra negative për stigmën e varësisë.
Në realitet varësia vesh fytyra të ndryshme.
Për disa, varësia është shumë më e qetë dhe e imja ishte padyshim.
Luftrat e mia ishin kryesisht të brendshme dhe jo raste gjigante të tmerrit dhe errësirës.

Ka shumë të varur që mbajnë punën, kujdesen për fëmijët e tyre dhe lajnë dhëmbët rregullisht.
Varësia nuk nënkupton gjithmonë përdorimin e substancave, mund të nënkuptojë gjithashtu varësi ndaj intimitetit, varësisë ndaj duhanit ose varësisë ndaj bixhozit.

Varësia tenton të jetë e fshehtë dhe e turpshme për disa, por në krye të ekzistencës për të tjerët.

Çështja është: nuk ka një fotografi shkollore të varësisë që i përshtatet të gjithëve.
Hapja e kanaleve të komunikimit, promovimi i bisedës së sinqertë rreth temës dhe të qenit mendjehapur për atë që do të thotë varësia është një fillim i mrekullueshëm për të ndryshuar këtë pikëpamje në shoqëri.
Marrja e hapave për të mposhtur varësinë dhe për të mos marrë atë në një pozitë të parë në jetë është një arritje e madhe dhe duhet festuar, jo të kesh frikë.
Përfitoni nga një shans dhe punoni për të pasur një dialog më të hapur për udhëtimin tuaj drejt maturisë.

Hapni mendjen tuaj dhe bëni pyetje rreth varësisë, bëni kërkimin tuaj dhe bëni një përpjekje të vetëdijshme për të parë përtej stereotipeve.
Mos harroni se të varurit dhe ish-të varurit nuk janë njerëzit stereotip që ju imagjinoni në mendjen tuaj.

Unë ende luftoj me stigmën që lidhet me këtë pjesë të jetës sime, por po përpiqem të jem më transparente në lidhje me betejat e mia.
Nuk ishte e lehtë, bëra shumë gabime dhe vërtetova disa nga ato stereotipe të drejta.
Unë gjithashtu vërtetova se shumë prej tyre e kishin gabim dhe ende punoj për ta bërë këtë.
Varësia ime nuk më përcakton mua dhe nuk duhet të përcaktojë as të tjerët.
Burimi:YourTango

Të ngjashme