Kryefjala Logo

Çfarë kanë të përbashkët njerëzit që vendosin dekorimet e Krishtlindjeve herët

25 Tetor, 2023 | 1:17 pm

Psikologët thonë se njerëzit që vendosin herët dekorimet e Krishtlindjeve janë më të lumtur dhe më miqësorë.

Kur u intervistua nga TODAY, psikologia Deborah Serani tha se dekorimi për sezonin e festave më herët “krijon atë ndryshim neurologjik që mund të prodhojë lumturi”.

Ekziston një shkencë e vërtetë pas fenomenit, me Seranin që deklaron se “Dekorimi i Krishtlindjeve do të nxisë dopaminën, një hormon që ndihet mirë”.

Ata citojnë kromoterapinë, ose terapinë me ngjyra, që është ideja se “ngjyrat dhe dritat mund të rrisin lumturinë dhe energjinë” si pjesë e shkencës pas saj.

Koncepti i kromoterapisë nënkupton që dritat e Krishtlindjeve, së bashku me ngjyrat që i lidhim me stinën, mund të sjellin një ndjenjë lumturie dhe pozitiviteti në jetën e dikujt.

Ka kuptim që sa më herët të rriten ato dekorime, aq më i lumtur jeni.

Midis dopaminës dhe kromoterapisë, është e qartë se diçka po ndodh në trurin e çdo personi kur vendos dekoratat e Krishtlindjeve.

Një studim i bërë nga Journal of Environmental Psychology tha: “Rezultatet mbështesin idenë se banorët mund të përdorin pamjen e jashtme të shtëpisë së tyre për të komunikuar lidhjen dhe ndoshta për t’u integruar në aktivitetet sociale të një lagjeje”.

Kjo mbështet idenë se njerëzit që dekorojnë më herët janë më miqësorë, ose të paktën perceptohen të jenë.

Dekorimet e jashtme mund të kënaqin një person me fqinjët e tyre dhe t’i bëjnë ata të duken më socialë.

Krishtlindja është një festë e dashur për shumë njerëz. Dekorimet e dukshme mund të dërgojnë mesazhin se jeni një person argëtues dhe festiv.

Krishtlindja është gjithashtu një kohë nostalgjike, e cila krijon lumturi për shumë njerëz.

Sipas Seranit, “Për shumë prej nesh, Krishtlindjet janë një kohë magjike, është një kohë e pafajësisë, është një kohë gëzimi”. Gjatë sezonit të festave, na kujtohen Krishtlindjet e kaluara, kur ndjemë se kemi përjetuar magji dhe mrekulli, veçanërisht kur ishim fëmijë.

Të ngjashme