Kryefjala Logo

Çfarë është zilia dhe cilat janë arsyet e saj të dobishme?

18 Qershor, 2022 | 1:22 pm

Zilia është e dhimbshme për veten dhe e rrezikshme për të tjerët,por na paralajmëron se kemi humbur një përballje, duke na dhënë shtytjen për t’u përmirësuar.

Zilia përjetohet kur një tjetër ka diçka që ne do të dëshironim si psh objekte, pozitë shoqërore ose cilësi si bukuria apo suksesi në dashuri.
Është vuajtja për shkak të një konfrontimi të humbur me dikë, në një fushë që është e rëndësishme për dikë. Mund të jetë një emocion,një gjendje e dobësisë dhe e pamjaftueshmërisë.

Të gjithë e kemi ndjerë ate ndaj mos u ndjeni në faj.
Një studim në një azil për pleq,njerëz të ndryshëm rrëfejnë se kanë zili ata që marrin më shumë vizita nga fëmijët dhe nipërit e mbesat.

Zilia shpesh karakterizohet nga armiqësi e fshehur ndaj tjetrit, nga dëshira për ta dëmtuar atë,vështrimi dashakeqës i ziliqarit ka frikë.

Shënjestrat e zilisë shpesh bëhen njerëz që janë afër nesh dhe që i duam, si psh shokët e klasës, kolegët, ose vëllezërit. Pabarazia e mundësive e bën të dhimbshme të jesh inferior ndaj sukseseve të një vëllai ose motre, në një fushë e rëndësishme në vetvete.
Ose zilia për preferancat e prindërve.

Zilia është helmuese edhe për ata që e përjetojnë,ata që priren të jenë ziliqarë rrezikojnë në vend që të vlerësojnë aftësitë e tyre, i vlerësojnë vetëm kur krahasohen me ato të të tjerëve që duket se janë më të mirë dhe kjo ul vetëvlerësimin.

Të ngjashme