Kryefjala Logo

Çfarë duhet të bëni kur zakoni juaj i blerjes kalon nga shpërqëndrimi argëtues në ves vetëshkatërrues

10 muaj më parë

•Çfarë ndodh kur shpenzimet tuaja dalin jashtë kontrollit?
Rrugës për në stendën e kosit të ngrirë, kalova pranë dyqaneve të veshjeve me gjëra të bukura në vitrinë dhe tabela që shkruanin “40% ulje” dhe madje “50% ulje”.
Nuk kisha nevojë për asgjë, kështu që çfarë dëmi ka? pyeta veten.

Pashë një palë pantallona që i kisha humbur gjatë një lëvizjeje jashtë vendit.
Sigurisht, m’u desh t’i blija. E kalova kartën e kreditit dhe ato ishin të miat.

U ndjeva plot gjallëri duke ecur në shtëpi.
Kur hyra në apartamentin tim, i thashë maçokut tim: “Rregullat e blerjeve me zbritje!”
Ai ra dakord.
Por cilat janë pasojat?
•Fatura vjen gjithmonë
Dy javë më vonë, kur erdhi fatura ime e Vizës, maçoku nuk gjendej askund dhe humba oreksin për shkak të shumës në rritje.
Por kjo nuk më ndaloi. U ndjeva shumë mirë. Unë isha duke ndjekur atë shitje me pakicë.
Vazhdova të përpiqesha të justifikoja blerjet e mia.
Ndërsa bilancet e kartave të mia të kreditit rriteshin çdo muaj, kështu rriteshin edhe ankthi dhe stresi im.
Por unë e anashkalova këtë realitet kur mbesa ime erdhi në qytet dhe e çova për darkë në restorantin e saj të preferuar italian.
Unë thjesht nuk mund të ndaloja.

•Paniku pushton

Pastaj, një natë në orën 3 të mëngjesit, u zgjova në panik.
Nuk mund të gjeja një rrugëdalje nga rrëmuja financiare që kisha bërë.
I ndava shqetësimet e mia me një mik të besuar.
Ai ishte shumë e qartë dhe e saktë: “Ti përdor blerjet për të qetësuar shpirtin”.
Kjo ishte perceptuese nga ana e tij, por si mund të ndaloja shpenzimet vetëshkatërruese?

Përgjigjja më shpëtoi derisa fillova të lexoj libra rreth shkrim-leximit emocional.
Fillova të kuptoja se si emocionet e mia kontrollonin veprimet e mia. Duke shkuar më thellë, pashë pse një ndjenjë e veçantë zuri në qendër të vëmendjes.

Kur fillova të besoj se shumë gjëra që hasim ndonjëherë mund të shihen si mësime nga universi, atëherë kishte kuptim që shumë sjellje janë të lidhura ngushtë me emocionet tona.

•Mësoni si të jeni miku juaj më i mirë financiar

Blerja ishte një mjet për të mbushur boshllëkun e vetmisë.
Mënyra e vetme për ta shfrytëzuar atë energji ishte të kuptonim burimin e saj.

Duke e fituar atë mirëkuptim, shikova prapa në historinë e jetës sime dhe vura re tema të ngjashme që më ndiqnin si një copë çamçakëz e vjetër e mbërthyer në fundin e një këpuce.

Mësova të zgjidhja sjelljen kompulsive duke zhvilluar një bisedë të brendshme.
Pyes veten: A është kjo xhaketë për të cilën duhet të vdesësh apo thjesht po ndjen energjinë e detyrueshme për të shpenzuar?

Ah! Ky është çelësi.

Të ngjashme