Kryefjala Logo

Çfarë do të thotë të “Doomscroll” dhe si të bëni një pushim nga cikli i lajmeve që nxisin ankthin

13 Maj, 2023 | 3:22 pm

A e gjeni veten duke lëvizur vazhdimisht nëpër Instagram ose TikTok në kërkim të diçkaje të lehtë, por në vend të kësaj hasni lajme ose tema dëshpëruese, negative? A keni hyrë në vrimat e lepurit për tema të veçanta?
Doomscrolling (i referuar edhe si shfletim i dënimit) është tendenca për të lëvizur vazhdimisht dhe me detyrim nëpër burimet e mediave sociale, burimet e lajmeve ose platformat e tjera të përmbajtjes në internet që fokusohen në informacione negative ose shqetësuese.

Termi “doomscrolling” rrjedh nga fjala “dënim”, që nënkupton një ndjenjë të fatkeqësisë ose errësirës së afërt, dhe “lëvizje”, që i referohet veprimit të lëvizjes përmes përmbajtjes në një pajisje dixhitale.

Si të ndaloni ?

• Sillni ndërgjegjësimin për atë që jeni duke bërë dhe mendimet dhe ndjenjat që keni ndërsa e bëni atë.

Pastaj, mund të filloni t’i ndryshoni ato modele. “Një mjet që përdor është të vendos limen tim [një prag ose kufi] çdo ditë,” thotë ekspertja e marrëdhënieve dhe komunikimit, Chloe Ballatore.

•Dëgjoni trupin dhe emocionet tuaja.

Ju e njihni trupin tuaj më mirë se kushdo tjetër. Është koha për ta dëgjuar atë.

“Kur ngadalësoni për të dëgjuar, trupi dhe mendja juaj do t’ju tregojnë se kur keni përvetësuar mjaftueshëm (ose llojin e gabuar) të lajmeve. Nëse ndiheni të shqetësuar,• ose të stresuar, ju e dini që trupi juaj po ju sinjalizon të ndaloni atë që po bëni”, këshillon Dr. Manly.

•Prisni të papriturën.

Vigjilenca është thelbi i vërejtjes së ngjarjeve të papritura dhe kthimit të tyre në rezultate pozitive. Sapo të kuptojmë se si funksionon serendipity, ne bëhemi kuratorë të tij dhe fati nuk është më diçka që na ndodh thjesht – ai bëhet një forcë që ne mund ta kuptojmë, formësojmë dhe lëmojmë.

Ju gjithashtu mund të jeni një luftëtar i juaji dhe të kërkoni lajme pozitive për të qëndruar të informuar.

•Shmangni mediat sociale dhe mediat.

Mediat sociale kanë analitika, algoritme dhe të dhëna që përdoren për t’ju mbajtur në faqen e tyre dhe për t’ju mbajtur të lëvizni, kështu që bëjini vetes një nder dhe thjesht shmangni ato platforma krejtësisht. Nëse e keni të vështirë ta bëni këtë, vendosni një kufi kohor për çdo aplikacion.

Të ngjashme