Burri vesh hixhabin në farmacinë Iraniane në solidaritet me të gjitha gratë që detyrohen të mbulohen gjatë punës

7 muaj më parë

Në një valë të re rregulloresh pas protestave mbi ligjin e detyrueshëm të hixhabit të Iranit, Administrata e Ushqimit dhe Barnave të vendit ka urdhëruar farmacitë që t’i detyrojnë punonjëset e tyre femra të veshin mbulesën tradicionale të zezë në vendin e punës.
Në të gjithë vendin, njerëzit kanë protestuar pas vdekjes së Mahsa Amini në shtator 2022.
Dhe duket se reagimi ndaj ligjit represiv nuk po ngadalësohet.

FDA e Iranit operon nën drejtimin e ministrisë së shëndetësisë të vendit dhe thuhet se ka mbyllur dy farmaci për shkak të mosrespektimit të mandatit.
Megjithatë, shumë iranianë nuk po tërhiqen kundër regjimit patriarkal.
Burrat në farmacitë iraniane kanë veshur hixhabe për t’u bashkuar në solidaritet dhe për të protestuar kundër politikës.

Një gazetar dhe aktivist iranian, Masih Alinejad, postoi imazhe në Twitter duke treguar punonjësit meshkuj të farmacisë që “talleshin” me urdhrin e qeverisë duke veshur vello.
Alinejad shpjegon se burra si këta mund ta ndihmojnë lëvizjen të ketë sukses.
“Burrat iranianë po tallen me këtë urdhër dhe po mbështesin koleget e tyre femra duke veshur hixhab,” shkroi Alinejad. “Hixhabi i detyrueshëm është shtylla kryesore e një marrëdhënieje fetare. Së bashku do ta rrëzojmë këtë mur.”

Alinejad nuk ndalet me kaq, por vazhdon t’u bëjë thirrje farmacistëve jashtë Iranit që të bashkohen në solidaritet.
Ajo shpjegon se mosrespektimi i urdhrit vë në rrezik shumë punë të grave.

“U bëj thirrje farmacistëve ndërkombëtarë që të mbështesin kolegët e tyre iranianë. Shumë gra humbën punën e tyre për krimin e rezistencës ndaj ligjeve të detyrueshme të hixhabit”, shkroi Alinejad. “Të detyrosh gratë të mbajnë hixhab është një fyerje për të gjitha gratë dhe burrat në mbarë globin.
Të drejtat e njeriut janë një çështje globale.
Tregoni solidaritetin tuaj.”

Shumë njerëz duartrokitën veprimet e burrave, duke mbështetur besimin e Alinejad në domosdoshmërinë e solidaritetit.
“Ai për Ajo” është e vetmja mënyrë që gratë mund të fitojnë,” shkroi një person. “Të drejtat e grave nuk janë për gratë, por për të gjithë. Mirënjohje për këta trima.”

Të ngjashme