Kryefjala Logo

Arsyet psikologjike pse njerëzit bëjnë thashetheme pas shpine

6 muaj më parë

Pavarësisht nëse tregoni se çfarë po ndodh në jetën e njerëzve të tjerë, ndërsa jeni duke e njohur një mik të vjetër, ose jeni duke shfletuar titujt e tabloideve në mëngjes, ne të gjithë priremi të bëjmë thashetheme.
Pse?
•Njerëzit janë të pasigurt.

Nëse dikush nuk mund të ndalojë së kritikuari bashkëmoshatarët e tij, kjo është një shenjë e mirë se ata janë gjithashtu hiper-kritikë ndaj vetvetes. Sa më i sjellshëm të jeni me veten, aq më i sjellshëm do të jeni me të tjerët. Ajo shkon në të dyja drejtimet.

Njerëzit që nuk ndiejnë nevojën për të bërë thashetheme për të tjerët janë të sigurt për veten e tyre ose kanë gjetur një mënyrë më të shëndetshme për të përballuar frustrimet e tyre për të tjerët.

•Njerëzit kanë nevojë për siguri.

Njerëzit kanë nevojë për siguri për të thirrur konceptin e besimit, diçka që i lejon njerëzit të jenë të hapur dhe autentikë. Njerëzit kanë nevojë për siguri sepse ndihmon në zbutjen e dyshimeve dhe pasigurive, duke ofruar një ndjenjë vërtetimi dhe rehatie në situata të pasigurta.

•Njerëzit janë të vetmuar dhe të mërzitur me jetën e tyre.

Ndonjëherë, njerëzit nuk ndihen të sigurt në marrëdhëniet ose miqësitë e tyre. Ata kanë harruar se si të sillen si një i rritur normal me të tjerët.
Ose ndoshta, ata janë aq të mërzitur me jetën e tyre sa duhet të shpikin një arsye për t’u mërzitur.

•Njerëzit po përpiqen të përhapin informacion.

Le të themi se sapo keni filluar një pozicion të ri në një kompani ku shumë nga bashkëpunëtorët tuaj kanë punuar për një kohë të gjatë. Nëse një bashkëpunëtor jep informacion se si shefi reagon negativisht ndaj vonesës, mund të jetë informacion i dobishëm për të mësuar.

Ky quhet thashetheme pro-sociale, gjë që është një gjë e mirë sepse në fund të fundit përdoret për të ndihmuar dhe promovuar bashkëpunimin midis të tjerëve.

•Njerëzit luftojnë me identitetin.

Thashethemet mund të nxiten nga betejat e identitetit pasi u lejon individëve të krahasojnë veten me të tjerët dhe të fitojnë një ndjenjë superioriteti ose vërtetimi. Duke u përfshirë në thashetheme, individët mund të kërkojnë të distancohen nga tiparet ose sjelljet që i shohin të padëshirueshme tek të tjerët, duke riafirmuar identitetin dhe vlerat e tyre.

Thashethemet mund të shërbejnë gjithashtu si një mjet për të formuar dhe përforcuar normat e grupit, duke i lejuar individët të përafrohen me identitete të caktuara shoqërore ose të refuzojnë të tjerët.
Thashethemet për identitetet dhe zgjedhjet e të tjerëve mund të ofrojnë një shpërqendrim të përkohshëm nga pasiguritë dhe konfliktet e brendshme.

•Njerëzit janë xhelozë.

Xhelozia shpesh nxit thashethemet pasi ofron një rrugë për të shprehur pakënaqësinë ose zhgënjimin ndaj atyre që ne i perceptojmë se kanë atë që dëshirojmë. Duke bërë thashetheme për individë që ngjallin xhelozi, ne mund të përpiqemi të njollosim reputacionin e tyre dhe të nivelojmë fushën e lojës në mendjet tona.

Thashethemet për arritjet ose zotërimet e të tjerëve mund të shërbejnë gjithashtu si një mekanizëm përballues për të lehtësuar ndjenjat e papërshtatshmërisë ose inferioritetit. Përfshirja në thashetheme për ata që i kemi zili mund të sigurojë një ndjenjë kënaqësie ose superioriteti të përkohshëm, duke ofruar një mënyrë për t’u përballur me xhelozinë tonë në mënyrë indirekte.

Të ngjashme