Kryefjala Logo

Arsyet pse njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie abuzive

15 Dhjetor, 2022 | 12:09 pm

Të jesh në një marrëdhënie abuzive mund të jetë diçka që është vërtet traumatizuese.
Qoftë abuzues emocionalisht apo fizikisht, abuzuesit përdorin dashurinë kundër partnerëve të tyre për t’i manipuluar ata dhe për të kontrolluar çdo aspekt të personalitetit të tyre.

Por pse njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie abuzive?
Ndonjëherë, njerëzit me të vërtetë nuk e kuptojnë se janë në një marrëdhënie abuzive.
Herë të tjera, ata janë plotësisht të vetëdijshëm për pasojat e marrëdhënies së tyre, por për shkak të rrethanave, është pothuajse e pamundur apo edhe e rrezikshme që ata të largohen.

Arsyet pse njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie abuzive

1-Ata ndihen sikur kjo është një pjesë normale e çdo marrëdhënieje.
Nëse veprimet brenda marrëdhënies kanë vazhduar për një kohë të gjatë, ose nëse kjo është lidhja e parë serioze për dikë, një person që abuzohet mund të mos e dijë se ajo që po i ndodh mund të llogaritet si abuzim.

2-Ju vjen turp
Njerëzit të cilët janë abuzuar kanë një fytyrë të guximshme për botën ndërsa durojnë abuzimin, ose i nënshtrohen vetes “të jetojnë një gënjeshtër”, ndërsa ndiejnë “turp ose mohim, mungesë besimi te të tjerët ose frikë nga pasojat siç është zbulimi i autorit”.
Ose anëtarët e familjes që kërkojnë hakmarrje”.
Ky realitet i dhimbshëm është veçanërisht i vërtetë për ata që kanë “një histori të kaluar abuzimi në familje dhe përvoja të këqija të mëparshme të kërkimit të ndihmës”.

3-Mund të ketë arsye kulturore ose fetare.
Mund të ketë shumë arsye kulturore dhe fetare për të mos qenë në gjendje të largoheni nga një marrëdhënie abuzive.
Kulturat me role shumë strikte gjinore mund ta bëjnë atë një situatë shumë të rrezikshme nëse përpiqen të largohen. Disa fe gjithashtu nuk lejojnë ndonjë divorc ose ndarje, dhe kjo mund të shkaktojë shumë probleme nëse edhe viktimat përpiqen të largohen.

4-Ata kanë frikë se sa i dhunshëm mund të bëhet abuzuesi i tyre.
Abuzuesi i tyre tashmë mund të jetë abuziv verbalisht, dhe nëse ai është bërë fizikisht, shanset janë që ai të jetë i dhunshëm edhe verbalisht edhe fizikisht.
Ndoshta është e tolerueshme tani.
Ose, kur futet në racionalizim, ai thjesht bëhet i tolerueshëm madje edhe i justifikueshëm.
Shumë shpesh, viktimat e abuzimit ndihen sikur e meritojnë keqtrajtimin nga dhunuesi i tyre

5-Ata e duan dhunuesin e tyre.
Në fund të ditës, ata mund të verbohen nga dashuria për partnerin, aq sa mohojnë çdo shenjë paralajmëruese për marrëdhënien e tyre.
Ata mund të kenë fëmijë me vete dhe duan të mbajnë familjen e tyre.

Njerëzit abuzues shpesh mund të jenë simpatikë, veçanërisht në fillim të një marrëdhënieje dhe viktima mund të shpresojë që partneri i tyre të kthehet në atë person.
Ata mund të duan vetëm që dhuna të ndalet, jo që marrëdhënia të përfundojë plotësisht.

*Largohuni nga dhuna dhe kërkoni ndihmë!

Të ngjashme