Kryefjala Logo

Arsyet pse njerëzit fshehurazi duan të turpërojnë prindërit ‘të këqij’

8 Dhjetor, 2023 | 11:58 am

Disa nga arsyet tona për të turpëruar prindërit e tjerë janë të pafajshëm dhe me qëllime të mira … të tjera, jo aq shumë.

Me këtë në mendje, le t’i hedhim një vështrim të sinqertë katër arsyeve që na pëlqen të gjykojmë, turpërojmë dhe kritikojmë prindërit e tjerë kaq shumë:

1. Ne kemi frikë për sigurinë e një fëmije.

Kur shohim një prind të kapë fundin e një fëmije në dyqan ose dëgjojmë një baba që i bërtet fëmijës së saj në parking, ndihemi të frikësuar për fëmijën dhe çfarë mund të vijë më pas për ta. Është e lehtë të mendosh se ky prind është “abuziv” dhe nuk di si ta kontrollojë fëmijën e tij. Megjithatë, ne mund të marrim gjithashtu perspektivën se ky prind i stresuar mund të ketë nevojë për ndihmë dhe ndjeshmëri nga ne.

2. Ne jemi të pasigurt për prindërimin tonë.

Në kulturën tonë të super nënave , konkurrenca është e ashpër. Për ta bërë veten të dukemi më mirë, ne turpërojmë prindërit që nuk ndajnë pikat tona të forta. A është me të vërtetë ajo nënë “një nënë e keqe” sepse ajo nuk organizoi një festë ekstravagante ditëlindjeje me temë “Frozen” për fëmijën e saj … si ju për tuajin?

Këtu është marrëveshja: çdo prind ka përparësi të ndryshme dhe pika të forta të ndryshme. Nëse forca juaj është të qenit krijues, mirë për ju! Por nëse jo, edhe kjo është në rregull. Luftoni këtë lloj turpërimi të prindërve të vegjël duke zotëruar versionin tuaj të mahnitshëm dhe duke lejuar familjet e tjera të tyren.

3. Ne refuzojmë të vërtetojmë çdo stil prindërimi, përveç atij tonit.

Trendet e prindërimit vijnë dhe shkojnë me çdo brez. Brezi ynë ka mënyrën e tij të re “të drejtë” për të rritur fëmijë të shëndetshëm. Me gjithë kërkimin e mahnitshëm që mbështet disa nga këto tendenca, është e lehtë të ndihesh i justifikuar të turpërosh një prind tjetër që nuk i bën gjërat në mënyrën “qartësisht” të duhur.

Por, kërkimi në rrugë ka të ngjarë të zhvlerësojë disa nga idetë për të cilat jemi kaq të sigurt tani, ashtu siç zhvlerësuam qasjen e prindërve tanë. Ne të gjithë po bëjmë më të mirën që mundemi me mençurinë që kemi për momentin.

4. Është “argëtim” të ndihesh superior.

Nga shumë bashkëkomplotistët e shëmtuar të turpit, vetëkënaqësia dhe epërsia udhëheqin grupin.

Është kaq e lehtë të thuash “Unë kurrë nuk do të … (fut sjellje skandaloze prindërore të zgjedhur).” Por, përpara se të lini “flamurin tuaj të vetëkënaqur” të valojë, ndaloni dhe mbani mend herët kur e keni ndjerë një fije floku larg nga një shuplakë në të pasmet e fëmijës tuaj.

Të ngjashme