Kryefjala Logo

Arsyet pse njerëzit e shqetësuar dhe negativë janë në të vërtetë më të shëndetshëm, sipas studimeve

4 Gusht, 2023 | 12:33 pm

E vërteta e çështjes është kjo, emocionet tona negative janë po aq të rëndësishme në jetën tonë sa edhe emocionet tona pozitive. E di që unë, për shembull, i shikoja emocionet e mia negative si gjëra që ishin “të këqija”, që më duhej t’i ndryshoja,por këtu janë 3 arsye shkencore që njerëzit e shqetësuar dhe negativë janë në të vërtetë më të shëndetshëm:

1-Duke qarë

Unë qaj menjëherë . E lumtur, e trishtuar, e zemëruar, jam e prirur të qaj.

Dikur isha e frustruar për këtë, sepse si një grua që punon, është një luftë mjaft e vështirë, siç është tashmë pa shtuar një oqean lotësh në ekuacion.

Plus, të qash kur thua, të kesh një grindje me partnerin, të dëmton plotësisht duke i lënë të dyja palët të frustruar. Për fat të mirë ka shkencë pas të qarave tona. Lotët largojnë toksinat (përfshirë hormonet e stresit), vrasin bakteret dhe mbajnë mukozën tonë të lagësht dhe të lubrifikuar, duke e bërë shikimin tonë më të mirë se kurrë. A e dini atë ndjenjën e mrekullueshme të qetësisë pas një periudhe të qarë? Ka biologji prapa saj! E qara e qartëson perspektivën tuaj në më shumë se një mënyra.

2-Ndjeheni tepër të mërzitur

Kur isha fëmijë, vazhdimisht ankohesha te prindërit e mi se isha i mërzitur. Babai im u përgjigjej në mënyrë të fshehtë ankesave të mia me “Fol me mua pas njëzet vjetësh”.

E di se çfarë do të thotë ai tani, dhe më mungojnë ato ditë kur kisha edhe një sekondë shtesë për të humbur për një ndjenjë si mërzi. Rezulton se jam duke u lodhur me arsye të mirë. Një shkencëtar zbuloi një model të çuditshëm në aktivitetin tonë të trurit kur nuk jemi të angazhuar në një detyrë specifike. Ai e quajti këtë model Rrjeti i modalitetit të paracaktuar (DMN). Sot neuroshkencëtarët besojnë se DMN luan një rol kritik në idetë tona artistike, mendimet e reja dhe ndjenjën e vetvetes. Me pak fjalë, kur mendoni se jeni të mërzitur, ndoshta jeni në rrugën e duhur për t’u goditur me një ide të shkëlqyer.

3-Kur je i vetmuar

Ekziston një ndryshim i vërtetë midis ndjenjës së vetmisë dhe shijimit të vetmisë. Në bujën e epokës sonë të lidhur vazhdimisht, tani më shumë se kurrë duhet të kujtojmë jo vetëm se si të shkëputemi, por si të jemi vetëm, duke shijuar vetminë pa u ndjerë “të vetmuar”. Shijimi i vetmisë mund t’i lejojë trurit tuaj të “rindizet”, të ndihmojë në rritjen e produktivitetit dhe zgjidhjen e problemeve me lehtësi më të madhe. Ka një arsye të mirë për të shijuar një natë me veten duke ngrënë një kuti akullore dhe duke parë Mean Girls, thotë shkenca.

Të ngjashme