Kryefjala Logo

Arsyet pse duhet të zemëroheni më shpesh

28 Korrik, 2023 | 12:32 pm

Zemërimi është një emocion i fortë dhe i zakonshëm. Dhe është edhe e shëndetshme kur shikohet në një këndvështrim pozitiv.

Zemërimi mund të përdoret në një kapacitet pozitiv për të kuptuar më mirë veten.

Me përvojën time profesionale, kam mësuar disa teknika që ndihmojnë në lundrimin e zemërimit në jetën e njerëzve:

1. Zemërimi juaj po përpiqet t’ju tregojë diçka, ndaj kushtojini vëmendje

Kur filloni të ndjeni zemërimin tuaj të ndezur, është e vështirë t’i vendosni një kapak.

Rrahjet e zemrës suaj rriten, muskujt tuaj tensionohen dhe gjithçka që dëshironi të bëni është të bërtisni. A ju tingëllon kjo? Merrni kohë për të parë zemërimin. Zemërimi është i vetmi emocion që zakonisht shoqërohet nga një tjetër. Mund të jenë ndjenja lëndimi, tradhtie ose trishtimi.

2. Zemërimi ju ndihmon të jeni përgjegjës ndaj vetes

Gjatë mosmarrëveshjeve, zakonisht adresohen shumë faje. “Më bëre të vonohem në punë sot!” “Ti kurrë nuk ndihmon nëpër shtëpi!” Le ta ndryshojmë këtë duke futur përdorimin e deklaratave “Unë”. Në vend që të thoni “Ti kurrë nuk ndihmon nëpër shtëpi” thoni “Jam e mërzitur sepse duhet të nxjerr plehrat”. Më mirë?

3. Zemërimi ju ndihmon të kuptoni kufijtë tuaj

Deri në këtë pikë në jetën tuaj, ju keni mësuar se çfarë ju bën të shënoni dhe çfarë jo. Ku mendoni se mund ta kishit marrë këtë njohuri? Është zemërim! Që të dini se një veprim ose një person ju mërzit, ju kanë zemëruar. Përmes kësaj mësoni se nuk ju pëlqen kjo gjë apo person. Pesë vjet më parë, kur dikush më zemëronte, bëhesha shumë në mbrojtje dhe nxehesha. Kjo ishte përpara se të kuptoja se po nxitesha sepse një kufi i imi po kalonte. Ne të gjithë kemi kufijtë tanë dhe është e rëndësishme të dimë se çfarë sjell zemërimi ynë.

4. Zemërimi do t’ju udhëheqë se si duhet të flisni

Mund të tingëllojë kontradiktore – e kuptoj. Zemërimi është ky emocion i madh elektrik që mund të jetë potencialisht shkatërrues. Megjithatë, mund t’ju udhëzojë se si të veproni në përputhje me rrethanat. Kur jeni të mërzitur, mund ta ndjeni atë edhe përmes gjuhës së trupit tuaj. Para se të flisni, mblidhni mendimet tuaja. Cila nga nevojat e mia nuk po plotësohet? Si ndihet personi tjetër për këtë? Cili është plani im se si ta trajtoj këtë problem? Këto pyetje retorike janë kyçe dhe do t’ju kursejnë një ton turpi dhe keqardhjeje. Qëndroni larg thënies së ndonjë fjale negative apo shprehjeje. Nëse ju ndihmon, thoni ato në kokën tuaj. Në fund të fundit, ne jemi vetëm njerëz.

Të ngjashme