Kryefjala Logo

Arsyeja shkencore pse i dashuri juaj nuk do ta pranojë kurrë kur e ka gabim

15 Mars, 2023 | 1:21 pm

Studiuesit nga Universiteti Perëndimor, Shkolla Wharton, Caltech dhe Laboratori ZRT zbuluan se njerëzit që kanë nivele më të larta të testosteronit kanë më shumë gjasa të mendojnë se kanë të drejtë kur në të vërtetë e kanë gabim.

Cilët njerëz kanë nivele të larta të testosteronit?

Burrat!

Colin Camerer punon për Caltech dhe është profesor Robert Kirby i Ekonomisë së Sjelljes.

Ai është gjithashtu Kryetari i Udhëheqjes për Qendrën T&C Chen për Neuroshkencën Sociale dhe Vendimtare. Camerer shkon në detaje të mëtejshme rreth studimit, duke thënë: “Ajo që ne zbuluam ishte se grupi i testosteronit ishte më i shpejtë për të bërë gjykime të menjëhershme për lojërat e trurit ku supozimi juaj fillestar është zakonisht i gabuar. Testosteroni ose pengon procesin e kontrollit mendor të punës suaj ose rrit ndjenjën intuitive se “kam padyshim të drejtë”.

Ky përfundim erdhi pas studimit të 243 burrave të përzgjedhur rastësisht. Disa prej burrave iu dha një dozë testosteroni ndërsa të tjerëve iu dha vetëm një placebo. Më pas, burrave iu kërkua të përgjigjen në disa pyetje.

Pyetja e parë ishte një problem matematikor: “Një shkop dhe një top kushtojnë 1,10 dollarë në total. Shkopi kushton 1 dollarë më shumë se topi. Sa kushton topi?” Ndërsa shumica e njerëzve japin një përgjigje të menjëhershme prej 10 centësh, rezulton se përgjigja është e gabuar, duke bërë që shkopi të kushtojë vetëm 90 cent më shumë se topi. Përgjigja e saktë për pyetjen është se topi do të kushtonte 0,05 cent, duke e bërë shkop 1,05 dollarë.

Rezulton se burrat që morën testosteronin shënuan më pak se të tjerët, duke iu përgjigjur saktë 20 për qind më pak pyetjeve. Studiuesit besojnë se kjo ka të bëjë me rritjen e vetëbesimit që marrin burrat me nivele të larta të testosteronit.

Kështu që, herën tjetër që i dashuri juaj betohet se nuk i keni thënë kurrë për festën e ditëlindjes së kushëririt tuaj fundjavën e ardhshme, thjesht lëreni pak. Hej, madje mund t’i bëni të ditur se po e falni sepse ai nuk mund të ndihmojë që kimia e trupit të tij është përgjegjëse për të mos pranuar kurrë se e ka gabim. Në këtë mënyrë, ai mund t’ju zvogëlojë pak kur jeni një psikolog irracional gjatë menstruacioneve.

Të ngjashme