Kryefjala Logo

Arsyeja psikologjike që duam njerëzit që nuk na pëlqejnë

5 Prill, 2023 | 3:37 pm

A keni vënë re ndonjëherë se ka njerëz në jetën tuaj që i doni thellësisht, por nuk ju pëlqejnë shumë? Apo ndoshta e kundërta njerëz që ju pëlqejnë vërtet, por nuk mund t’i bini apo kujdeseni për aq sa dëshironi? Mund të jetë prindi juaj, vëllai ose motra, miku, i dashuri, apo edhe ish-i juaj.

•Pse ndodh? Si mund të duash dikë që nuk të pëlqen vërtet?

Edhe pse dashuria dhe pëlqimet shpesh shkojnë dorë për dore, ato janë në fakt përvoja shumë të ndryshme që janë eksploruar në kërkime psikologjike për dekada.
Të pëlqesh dikë është ajo që do të përshkruanit për dikë që ju pëlqen, dhe vlerësoni.
Të pëlqesh dikë kërkon që ta shohësh si të ndarë nga ti dhe ta vlerësosh në një mënyrë tërheqëse.
Është një kënaqësi e tyre për shkak të asaj që janë dhe gjërave që ju vlerësoni tek ata.

Pra, ndërsa dashuria dhe të pëlqyerit shpesh shkojnë dorë për dore ,sa më shumë të pëlqeni dikë, aq më shumë ka gjasa që të ndjeni dashuri për të por nuk është gjithmonë kështu.

Ju ndoshta keni takuar njerëz që do të thoni se i doni, por nuk ju pëlqejnë.
Edhe me miqtë tuaj më të dashur dhe anëtarët e familjes, ka të ngjarë që ju të mund të më thoni shumë gjëra që nuk ju pëlqejnë tek ata, edhe pse i doni shumë.

Ju gjithashtu mund të keni ish ose marrëdhënie jo të shëndetshme me njerëz që dëshironi të mos i donit sepse nuk ju pëlqejnë ata ose dëshironi të ndiheni të lidhur emocionalisht me ta.
Megjithatë, dashuria mbetet.
Me partnerët romantikë, është gjithashtu e zakonshme të ndiesh një dëshirë të thellë për dikë që në mënyrë racionale do të ishte perfekt për ty, por duket se nuk mund të biesh në dashuri me ta.
E vërteta e zhveshur është kjo: Të duash dikë është më shumë një pasqyrim i asaj se si ndihesh nga brenda për një person, ndërsa ta pëlqesh atë është një vlerësim për atë që ai është.

Të ngjashme