Kryefjala Logo

Arsyeja pse shumë prej nesh e kanë të vështirë të ngrihen nga shtrati, ulen në një peshqir për 20 minuta pas dushit dhe të mos kënaqen më duke dalë

9 Gusht, 2023 | 2:11 pm

“Kur kupton arsyen që ulesh në peshqir për 20 minuta pasi të bësh dush, nuk të pëlqen më të dalësh dhe të shkëputesh shpesh, është sepse po jetoni në përgjigje të ngrirjes për shkak të përballimit të sasive ekstreme të stresit dhe është gjithashtu arsyeja pse e keni të vështirë të ngriheni nga shtrati, keni muskuj të tensionuar dhe e mbani frymën gjatë gjithë kohës.”-thotë Tenuto që e quan veten “Magjistare e stërvitjes”, duke promovuar kurse 30-ditore në internet që ajo pretendon se do ta çojnë këdo “nga dhimbja në fuqi”.

Tenuto ilustroi përvojën e saj si dikush që kishte “dhimbje kronike, të pashpjegueshme dhe tension të muskujve” duke filluar që kur ishte 10 vjeç. Ajo e përshkroi shqetësimin fizik si diçka që fillimisht ishte e menaxhueshme, një shqetësim që ubë normale… Por me kalimin e viteve, ajo shqetësim u bë e patolerueshme. Dhimbja ime u bë e padurueshme. Dhe jeta që po jetoja ndihej vërtet e pajetueshme.” U deshën deri në mesin e të njëzetave për të gjetur lehtësim nga dhimbja dhe ankthi kronik. Tenuto zbuloi ushtrimet somatike, të cilat ajo i përcakton si “lëvizje të buta, terapeutike që lidhin trupin tuaj fizik me trupin tuaj emocional”, lehtësuan dhimbjen e saj kronike duke adresuar shkaqet rrënjësore të traumës së saj. “Rezulton se trupi juaj mund të ndihet shumë më mirë se sa është mësuar,” deklaron ajo. Tenuto e transformoi udhëtimin e saj drejt shërimit për të ndihmuar të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë.

Siç shpjegon ajo, dhimbja kronike është një tregues i një çështjeje më të thellë – e rrënjosur në stresin, ankthin dhe traumën që një person mban në trupin e tij. Të gjithë njerëzit kanë përjetuar njëfarë niveli të traumës. Tre vitet e fundit të një pandemie globale e kanë nxjerrë në pah këtë realitet. Puna e Tenutos synon të shërojë plagët fizike dhe emocionale që ne si njerëz mbartim. Ndërsa më shumë njerëz bëhen të ditur në realitetet e traumave të gjeneratave, këto biseda përforcohen, duke lejuar akses më të madh në modalitetet e shërimit që të gjithë i meritojnë.

Të ngjashme