Kryefjala Logo

Arsyeja e vërtetë që ju urreni mënyrën se si dukeni në foto

22 Korrik, 2023 | 1:47 pm

Ju kontrolloni përbërjen tuaj në pasqyrën e banjës përpara se të dilni. Perfekte! Flokët tuaja janë kaçurrela në mënyrë perfekte dhe peneli nuk është dukur kurrë më mirë.

Ju bëni një selfie për të përjetësuar pamjen tuaj përgjithmonë, por nuk keni kohë të siguroheni që selfie të dalë në rregull, sepse tashmë jeni duke vonuar, përveç kësaj dini të pozoni dhe të përdorni ndriçimin në avantazhin tuaj. Ju e merrni profilin tuaj në Instagram shumë seriozisht.

Kështu dukesh vërtet? Ajo që menduat se ishte e përsosur është në fakt një rrëmujë e madhe. Si mund të kishit gabuar kaq shumë dhe pse e urreni mënyrën se si dukeni në foto? Pse askush nuk të tha se sa e tmerrshme dukeshe?

Problemi është se shumica prej nesh janë mësuar ta shohin veten në pasqyra, dhe për fat të keq, pasqyra gënjen.

Kur e shikojmë veten në pasqyrë, mund të mendojmë se po shohim se si dukemi në të vërtetë, por në të vërtetë po shohim një imazh të anasjelltë.

Fytyrat e shumicës së njerëzve nuk janë absolutisht simetrike, por kjo është në rregull; ne mësohemi të shohim se si syri i tyre i majtë është pak më i madh se i djathti, ose se si buzëqeshja e tyre duket se kthehet poshtë.

Ekspozimi i thjeshtë (i zhvilluar nga një psikolog i quajtur Robert Zajonc) tregon se njerëzit reagojnë më mirë ndaj gjërave që shohin më shpesh.

Zajonc zbuloi se ekspozimi i thjeshtë funksionon në çdo gjë, nga shprehjet e fytyrës deri te fjalët e pakuptimta.

Na pëlqen ajo që jemi mësuar të shohim, kështu që ka kuptim që të preferojmë imazhin e vetes që e shohim gjatë gjithë kohës – imazhin me papërsosmëritë e fytyrës sonë të kthyera.

Sipas efektit të thjeshtë të ekspozimit, kur shihni një paraqitje fotografike të fytyrës suaj të shpalosur nga pasqyra, ju duket e çuditshme, e çuditshme dhe disi e çuditshme.

Por, përpara se të betoheni për selfie, bëni një premtim për veten se do të bëni vetëm selfie në Snapchat.

Pse? Sepse Snapchat nuk e kthen imazhin në të kundërt; ju merr një foto që e njihni dhe e doni, dhe mund të jeni të sigurt se në të vërtetë nuk dukeni si një përbindësh në jetën reale.

Të ngjashme