Kryefjala Logo

Arsyeja e trishtueshme që pothuajse askush nuk po bën një gjumë të mirë natën

10 Shtator, 2023 | 11:18 am

Fondacioni Kombëtar i Gjumit thotë se 27% e njerëzve u nevojiten më shumë se 30 minuta për të rënë në gjumë, por unë jam e befasuar që përqindja nuk është më e lartë.

Sepse, pas përmbajtjes sime ngushëlluese të videove gjatë natës, patjetër që më duhet më shumë kohë që të humbas vetëdijen.

Dritat e ndritshme të ekranit, pesha e gjithçkaje që sapo pashë,më ndez trurin. Unë mund ta dëgjoj atë që rrotullohet si ventilatori në laptop. Dhe duhet pak kohë për tu qetësuar.

Për sa i përket kritereve të tjera që tregojnë gjumë cilësor…

“Zgjimi jo më shumë se një herë në natë” – Unë jam një prind që kam një fëmijë që ecën në gjumë dhe një qen që e kupton rregullisht se duhet të urinojë në orën 3 të mëngjesit, kështu që… po, kjo nuk po ndodh.

Dhe “të jesh zgjuar për 20 minuta ose më pak pasi fillimisht kam rënë në gjumë” – nëse jam me fat, ky është rasti, por, si shumë prej jush, unë kam një fëmijë, një qen dhe një zakon të keq e të keq për t’u zgjuar në mes të natës për t’u fiksuar pas një emaili pune që duhet ta kisha dërguar orë më parë.

Pra, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, cilësia e gjumit tim është e tmerrshme.

Po e juaja? A jam unë vetëm në këtë? Ndjej sikur ka më shumë njerëz si unë duke parë video me mace në orën 2 të mëngjesit.

Ndoshta të gjithë jeni duke fjetur tetë orë gjumë në natë dhe po bini në gjumë pesë sekonda pasi koka juaj godet jastëkun. Nëse është kështu, më shumë fuqi për ju.

Fondacioni kombëtar i gjumit thotë  se ju e dini se po bëni një gjumë të mirë të natës nëse:

•Të flesh më shumë gjatë shtratit (të paktën 85 për qind e kohës totale)

•Të biesh në gjumë në 30 minuta ose më pak

•Zgjimi jo më shumë se një herë në natë

•Të jesh zgjuar për 20 minuta ose më pak pasi fillimisht të bie në gjumë.

Të ngjashme