Kryefjala Logo

Arsyeja e ashpër pse gratë përjetojnë depresion më shpesh se burrat

19 Gusht, 2023 | 1:47 pm

Çdo ditë, gratë ndeshen me strese të panumërta si në jetën e tyre personale ashtu edhe në karrierën profesionale, gjë që mund t’i bëjë ato të ndihen në depresion. Thuhet se depresioni tek femrat është më i zakonshëm dhe më i përhapur sesa tek meshkujt.

Gratë madje kanë simptoma të ndryshme të depresionit sesa burrat:

Ndjenjat e rraskapitjes

Negativiteti

Nervozizmi

Ankthi

Një ndjenjë faji

Lodhja

Tensioni

Mungesa e interesit

Me pak energji

Probleme me kujtimin e gjërave

Pamundësia për të analizuar gjërat

Sulmet e panikut

Ngërçe në stomak

Dhimbje koke

Problemet me tretjen

Fryrje

Luhatje humori

Ndërprerjet e gjumit

Sherr për të mbajtur marrëdhënie të shëndetshme

Izolimi i vetes nga situatat sociale

Megjithëse mund të përpiqeni ta kontrolloni atë me vetë-mjekim dhe mënyra të tjera më të shëndetshme, në disa raste, gratë madje u drejtohen substancave si droga dhe alkooli si një mjet për t’u përballur. Nga ana tjetër, kjo rrit potencialin për t’u bërë një i varur.

Lajmi i mirë është se është e mundur për të trajtuar depresionin dhe ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të zvogëluar rrezikun e episodeve depresive. Këshilla më themelore por e fuqishme që do të dëgjoni nga folësit motivues dhe trajnerët e jetës është të kujdeseni për veten së pari ndër të tjerat.

Shumë gra përjetojnë lodhje ekstreme, nervozizëm dhe humor të keq para menstruacioneve të tyre pasi efektet e tyre janë thjesht më të ekzagjeruara në disa njerëz sesa te të tjerët. Nëse vuani fizikisht ose emocionalisht për shkak të periodave,mjeku juaj mund të jetë në gjendje t’ju përshkruajë ilaçe që do t’ju ndihmojnë të menaxhoni më mirë simptomat tuaja.

Mos e izoloni veten deri në atë pikë sa të humbni kontaktin me miqtë e ngushtë dhe anëtarët e familjes. Përpiquni të bisedoni në telefon ose të takoheni për kafe. Edhe një email i shpejtë ose një mesazh me tekst për të përshëndetur mund të jetë një mënyrë e dobishme për të vazhduar një komunikim të dyanshëm. Mos i shmangni njerëzit me shpresën për t’u përmirësuar. Ndoshta do të përmirësoheni kur qëndroni në kontakt me njerëzit dhe mund të komunikoni hapur.

Unë besoj se tani pasi keni lexuar këtë postim deri më tani, ju keni marrë një perceptim më të mirë se si depresioni ndikon tek gratë, dhe kështu, mund të kuptoni lehtësisht se çfarë të bëni. Nëse jeni lehtësisht të prekshëm ndaj depresionit nga gjërat më të vogla, gjëja më e mirë që mund të bëni për kujdesin ndaj vetes është të kërkoni drejtimin e një profesionisti. Ata mund të përdorin terapi të ndryshme njohëse për t’ju ndihmuar të zgjidhni emocionet tuaja dhe të përballeni me depresionin tuaj në një mënyrë më konstruktive.

Të ngjashme