Aftësia psikologjike që mund t’ju shpëtojë kur edhe bota duket kundër jush

2 muaj më parë

Ju keni lindur me aftësi mbijetese të lidhura brenda.
Megjithatë, çdo vit që kalon, duket se shoqëria rrënohet nga pasojat e këqija të fatkeqësive natyrore dhe të shkaktuara nga njeriu.
Zjarret, thatësirat, cunami, tërmetet, uraganet dhe përmbytjet janë përgjithmonë në lajme në varësi të vendit ku jetoni dhe në cilën sezone jeni.

Përgjigja e përbashkët emocionale ndaj ngjarjeve botërore prek secilin prej nesh, duke përfshirë ju, pavarësisht se sa larg përpiqeni të ikni prej saj ose punoni shumë për t’u fshehur prej saj.

Filloni me një praktikë të dashurisë për veten, kujdesit për veten dhe dhembshurisë për veten dhe mund të filloni procesin për t’u mbrojtur nga dëshpërimi.
Para ardhjes së televizionit dhe radios, kur lajmet udhëtonin me karvan, njerëzit mësonin për fatkeqësitë në vende të tjera kur njerëzit nga ato vende kalonin kampet ose qytetet e tyre.

Sot as që duhet të presim lajmet e mëngjesit apo të mbrëmjes për të mësuar ndonjë fatkeqësi që ka goditur dikë diku.
Me telefonat inteligjentë të ditëve moderne çdokush mund të bëjë një foto ose një video dhe ta ngarkojë atë në një platformë dhe në më pak se një orë, ajo bëhet virale. Sa më e keqe të jetë ngjarja aq më shpejt lajmet udhëtojnë.

Edhe nëse nuk i shikoni lajmet ose qëndroni larg mediave sociale, dikush që qëndron pranë jush do t’jua thotë.
Prandaj jini të vetëdijshëm për emocionet ngjitëse.

Sepse po,emocionet janë ngjitëse.
Ju nuk e dini pse ndiheni të trishtuar ose të frikësuar ose ndonjë emocion tjetër, por e dini se çfarë ndjeni është e vërtetë dhe pothuajse për asnjë arsye.

Ju nuk e vini në dyshim atë dhe kujtimet që përputhen me ato emocione fillojnë të dalin në sipërfaqe dhe ju zhyteni në mes të ndjenjave të pakëndshme.

Pse dhe si nxiten emocionet?
Nuk është e nevojshme të jesh një person depresiv për t’u trishtuar kur dëgjon se dikush humbet një kafshë shtëpiake.
E gjithë jeta është e lidhur përmes kordave energjike dhe është pjesë e pëlhurës së quajtur krijim.

Efekti i fluturës në stomak është një model mendor dhe mund të shpjegohet me disa shembuj.
Nëse keni hedhur ndonjëherë një guralec në një pellg e keni vënë re valëzimet që duken të jenë të përjetshme?
Së pari ato u përhapën në buzë të pellgut dhe duket se kthehen në qendër të valëzimeve për t’u përplasur me valëzimet që ende lëshojnë nga vendi ku guraleca kishte goditur sipërfaqen e ujit.
A nuk duket sikur valëzimet nuk mbarojnë kurrë?

Vajzat që shoqërohen me njëra-tjetrën për disa javë duket se kanë ciklin menstrual në të njëjtën kohë.
Me mendim dhe përpjekje, ju mund të bëheni burimi i shërimit për veten dhe të tjerët.
Nëse punoni në të dhe përqendroheni në kujdesin për veten, vetë prania juaj mund t’ju shërojë ju dhe ata përreth tyre.

Çdo gjë në botë që ju prek, tashmë ekziston tek ju.
Nëse do të thosha se ju keni flokë blu, edhe pse nuk do të kishit flokë të blu,juve nuk do t’ju shqetësonte fare, por nëse keni vërtet flokë blu, do të thoni “ajo ka të drejtë!”

Por nëse të quaj një person të tmerrshëm, mund të përgjigjesh me një “ti je i tmerrshëm.”
Sepse brenda jush ju keni shtresa të vetëvlerësimit të ulët me të cilët përballeni, gjë që ju bën të besoni pjesërisht deklarata jo të këndshme për veten tuaj.
Nuk ka shpëtim përveçse nëpërmjet praktikës së ndërgjegjshme të vetëdhembshurisë.
Dhe kur praktikoni në mënyrë aktive dhembshurinë për veten, ju bëheni pjesë e zgjidhjes dhe një burim gëzimi dhe shërimi në botën tuaj.
Sa më shumë dhembshuri të praktikoni në mënyrë aktive ndaj vetes, aq më të sjellshëm dhe më të dobishëm jeni ndaj atyre që ju rrethojnë.

Të ngjashme