A janë “të thithurat” të rrezikshme? E vërteta për Kafshimet e Dashurisë

2 muaj më parë

Në përgjithësi, edhe pse mund të duken të dhimbshme dhe të sikletshme, thithjet janë të padëmshme dhe nuk kanë asgjë për t’u shqetësuar. Ekziston rreziku i mpiksjes së gjakut gjatë formimit të tyre, por shanset që kjo të ndodhë janë jashtëzakonisht të ulëta.

A keni menduar ndonjëherë se çfarë e bën qafën tuaj të bëhet e kuqe dhe vjollcë pasi partneri juaj ju bën një të thithur?

Kur goja juaj ngjitet në lëkurë mjaftueshëm fort dhe shkakton thithje të mjaftueshme, enët super të vogla të gjakut nën sipërfaqen e lëkurës suaj të quajtura kapilarë mund të çahen. Thyerja bën që gjaku nga kapilarët të rrjedhë në zonat përreth dhe shkakton pamjen e mavijosur të një shenje në qafën tuaj.

A mund të rrezikoni mpiksje gjaku nga thithja?

Njerëzit që pretendojnë se ato janë lajme të këqija theksojnë se ato mund të shkaktojnë mpiksje në enët tuaja kryesore të gjakut dhe të shkaktojnë goditje në tru. Disa gjithashtu mund t’ju thonë se mund të shkaktojë njollë të përhershme ose mund të transmetojë herpes. Madje kam dëgjuar disa njerëz që pretendojnë se thithja mund të shkaktojë kancer!

Përralla të frikshme, apo jo? Epo, ka disa lajme të mira dhe disa lajme të këqija për çdo thashethem.

Potenciali për mpiksjen e gjakut vdekjeprurës ekziston, por ka një kapje. Kur kapilarët çahen dhe derdhen në zonat përreth, qelizat e gjakut mund të grumbullojnë enët e afërta, gjë që nga ana tjetër shkakton mpiksje. Në raste shumë të rralla, mpiksjet mund të shkaktojnë probleme serioze si goditje në tru.

Në vitin 2010, një 44-vjeçare në një grua në Zelandën e Re thuhet se pësoi një mpiksje gjaku që besohet se më pas shkakton një goditje që paralizoi anën e majtë të trupit të saj. Mjekët iu referuan gjendjes së saj si një “rast interesant i traumës së trurit të arteries karotide të shkaktuar nga një kafshim dashurie”.

Dhe në vitin 2016, media lokale raportoi se pasi një djalë 17-vjeçar në Mexico City vdiq nga një goditje në tru, mjekët e tij besuan se “thithja e kafshimit të dashurisë rezultoi në një mpiksje gjaku, e cila udhëtoi në trurin [e tij] dhe shkaktoi goditje në tru.”

Megjithatë, nuk duhet të shqetësoheni shumë për to.

Shanset që ju të vdisni nga një thithje janë seriozisht të vogla – të paktën, këtë thotë Dr. Douglas Steinbrech, një nga kirurgët plastikë më të mirë të qytetit të Nju Jorkut.

Të ngjashme