Kryefjala Logo

A e dinit se fëmijët që bëjnë këto gabime bëhen të suksesshëm dhe të lumtur?

10 Janar, 2023 | 12:54 pm

Si prindër, ne shpesh harrojmë se të gabosh është njerëzore.
Në ndjekjen tonë me qëllime të mira për të rritur fëmijë krejtësisht të lumtur dhe të suksesshëm, ne të gjithë shpesh e barazojmë gabimin me dështimin.
Në fakt, hulumtimi na tregon se të bësh gabime është thelbësore për suksesin e ardhshëm.

Këtu janë disa gabime që fëmijët duhet të lejohen të bëjnë

1-Ata bëjnë rrëmujë të mëdha
Pavarësisht nëse spërkasin pellgje ose vizatojnë në mure, ne duhet t’i lejojmë fëmijët tanë të krijojnë, eksperimentojnë dhe argëtohen.
A e dini: Loja falas për fëmijët në fakt mund të rrisë serotoninën, të ulë nivelet e stresit dhe të përmirësojë funksionin imunitar dhe gjumin?
Dhe, koha e kaluar duke u rrotulluar në bar mund të ndihmojë në uljen e shkallës së ADHD, obezitetit dhe depresionit? Epo, është e vërtetë.

2-Ata ndonjëherë marrin nota ‘të këqija’
Të gjithë kemi dëgjuar për të: Prindër që shkruajnë esetë e fëmijëve të tyre dhe ndërtojnë projekte panairesh shkencore të fëmijëve të tyre për ta.
Fëmija ynë etiketohet dembel dhe i kërkohet të përpiqet pak më shumë.
Ai përfundon i mbingarkuar ose i bllokuar. Ne zemërohemi me padrejtësinë e gjithë kësaj dhe ndërhyjmë për të mbështetur fëmijën tonë, duke shtuar kështu rrethin vicioz të gjithë kësaj.

Largohuni nga projekti i shkollës, mami dhe babi. Sa herë që ndërhyni, i hiqni fuqinë fëmijës suaj, duke rrënjosur kështu pafuqinë e mësuar.

3-Vishen “çuditshëm”
Ajo që mund t’ju duket avangarde është ndoshta krejtësisht “in” në shkollë. Fëmijët përdorin modën për të shprehur se kush janë, dhe kjo është arsyeja pse ne duhet t’i lëmë të veshin çfarë të duan, për sa kohë që është e sigurt dhe e denjë.

4-Dorëzohen dhe heqin dorë
Nëse i lëmë fëmijët tanë të bëjnë zgjedhjet e tyre të mira apo të këqija ata do të mësojnë dhe do të rriten si njerëz.

Po, ne e urrejmë t’i shohim të lënduar, por shqetësimi çon në ndryshim.
Me disa gabime të zgjidhura nën rripin e tyre, ata dalin të fuqizuar, të mbështetur te vetja dhe më të sigurt si të rritur (jo viktima që vrapojnë në shtëpi te mamaja sapo të godasin një pengesë).

Gabimet e fëmijëve tanë janë thjesht hapa përgjatë një rruge të të mësuarit që duhet të lundrojnë ndërsa udhëtojnë drejt moshës madhore.
Nëse i mendojmë momentet e tyreme të meta si momente mësimi, do të ndihemi shumë më të lumtur dhe ata do të dalin shumë më të shëndetshëm dhe më elastikë.

Të ngjashme