Klani Gjiknuri/ Vezhgim mbi kontrollin kriminal te Albpetrol

Nga Habjon Hasani

Dy ditë më parë ish-ministri i Energjitikës Damian Gjiknuri, bëri një reagim publik ndaj hulumtimit të Hashtag.al, fill pasi ne zbardhëm lidhjen e ish-ministrit me biznesmenin Mirel Mërtiri dhe një pjese të rrjetit të njerëzve të besuar të aksit Mërtiri-Gjiknuri, klan me tentakula të fuqishme në Qeveri-Biznes-Prokurori.

Duke mos dashur të lodh lexuesit me detaje teknike, do përpiqem të shpjegoj disa nga të vërtetat që unë di dhe/ose që jam në gjendje t’i dokumentoj plotësisht, në sajë të një pakete voluminoze dokumentesh administrative të Albpetrolit, akte gjyqësore dhe raporte operative të institucioneve ligjzbatuese shqiptare dhe ndërkombëtare.

Zoti Gjiknuri u mbrojt me një shkresë, e cila nëse analizohet dhe krahasohet me dokumentet e tenderit të gazit të fituar nga Mërtiri (sidomos datat, shumën e garancisë, protokollin), do ja bënte shumë të lehtë punën një hetimi ligjor për të vërtetuar implikimin kriminal të atij tenderi. Praktikisht shkresa e Gjiknurit fundos ish-drejtorin e Albpetrolit Endri Puka dhe Sekretarin e Përgjithshëm Koli Bele.

Mirëpo s’do ndalem në këto detaje, do tregoj një pjesë të historisë që unë di, me fjalë të thjeshta, të kuptueshme nga të gjithë.

Thelbi i deklaratës së Gjiknurit ishte në pasazhet ku ai shprehej se:

Nuk ka ndodhur shitja, pasi firma CGC e Mërtirit nuk erdhi ta lidhte kontratën. Nuk kishte interes për blerjen e këtij lloj gazi.

Zoti Gjiknuri ka 100% të drejtë. Seriozisht.

Biznesmeni Mirel Mërtiri nuk ka asnjë lidhje me atë lloj gazi shoqërues industrial, i cili mund të shfrytëzohet veç për qëllime industriale. Mërtiri nuk posedonte asnjë industri hidrokarbure apo të ndonjë lloji tjetër që mund ta shfrytëzonte atë sasi gazi.

Madje Mërtiri nuk posedonte asnjë instrument të tregut ku mund ta shiste atë sasi gazi. Ndaj ai nuk e lidhi kontratën.

Por nëse është kështu, si është e mundur që Mërtiri bëri një ofertë në Albpetrol për ta shfrytëzuar 5 vite këtë sasi gazi dhe më pas u tërhoq? U bë pishman? E kuptoi me vonesë? Apo çfarë?

Asnjëra nga këto.

Plani ishte shumë më i hollë. Në lojë kishte hyrë që prej muajit Prill 2017, një biznesmen i fuqishëm austriak, lidhjet shkonin deri te Vladimir Putin dora vet.

Dy janë biznesmenët më të rëndësishëm në Evropë që shërbejnë si proxy/zgjatime të Gazprom-it, ata janë Mathias Warnig dhe Robert Nowikovsky. Të dy me lidhje personale me Vladimir Putin.

Nowikovsky kishte nisur kontaktet me Endri Pukën e Albpetrolit për marrjen me koncension të vendburimeve Gorisht-Kocul dhe Cakran-Mollaj, që prej Dhjetorit 2016.

Në korrik 2017, shërbimet inteligjente të vendeve të NATO-s erdhën në Tiranë për të monitoruar situatën, më 20 Gusht 2017 në Hashtag.al publikova për herë të parë prezencën e Nowikovskyt në negociata dhe korrespondencën. (Lexo këtu)

Pas ndërhyrjes energjike të disa vendeve partnere të NATO-s këtij plani ju vu kryq zyrtarisht nga kryeministri diku nga fundi i Tetorit 2017.

Mirel Mërtiri dhe firma e tij CGC, nëpërmjet kontratës së gazit, po siguronin një prezencë 5 vjeçare në territorin e Cakran-Mollaj, që pritej ta merrte Nowikovsky me koncension.

Interesi i Mërtirit nuk ka qenë aspak shitja e gazit në vetvete, por kushtëzimi i Nowikovskyt në rast se ai do të merrte koncensionin.

Një hetim profesional ligjor do e vërtetonte shumë kollaj këtë skemë, pasi ish-drejtori i Albpetrolit Endri Puka është i kapur gafil në rol të dyfishtë: Nga njëra anë ai ftonte Nowikovskyn të merrte vendburimin me koncension, nga ana tjetër, ai futi në lojë për një afat 5 vjeçar për të drejtën e gazit, mikun e tij Mirel Mërtiri në të njëjtin vendburim.

Biznesmeni austriak zgjatim i Gazpromit e kishte valixhen plot me dollarë, ndaj dhe kur të merrte koncensionin strategjik do i thoshte Mërtirit:
Sa milionë do ti që të më hiqesh qafe nga vendburimi i Cakran-Mollaj?

Në këtë mënyrë Mërtiri do kishte mundësi ta shiste disa fish më shtrenjtë kontratën e gazit që përfitoi me çmim nën kosto.

Ndërhyrja energjike e disa shërbimeve inteligjente, bllokoi Nowikovskyn, e për pasojë doli dhe jashtë loje kontrata e Mërtirit. Me tërheqjen e Nowikovskyt nga koncensioni, Mërtiri nuk kishte kë të kushtëzonte, ndaj hoqi dorë fare nga ajo kontratë gazi.

Ndryshe nga ç’pretendon zoti Gjiknuri se “nuk ka pasur fare kambanë (kontratë)”marrëdhënia paralele me Nowikovskyn tregon se jo vetëm që ka pasur kambanë, por ajo ka qenë madje një kambanë që i dëgjohej tingulli deri në Moskë.

Ky kontekst e implikon edhe më rëndë dyshen Gjiknuri-Puka, pasi tregon se ata jo vetëm i kanë shitur gaz me kontratë favorizuese Mirel Mërtirit, por e kanë konsideruar Mërtirin si njeriun e tyre më të besuar, ndaj dhe e kanë përgatitur për lojën me rusët.
Lojë që u anulua.
burimi: Hashtag.al

Previous articleDita erdhi:Bora Zemani ben hyrjen e saj sonte ne Big Brother Vip
Next articlePak para transmetimit direkt,Fifi kerkon te lere shtepine e Big Brother Vip